12 låtar på svenska - men inget rekord

12 av 28 låtar i nästa års Mello går lite extra i blågula färger. Årets tävling hade färre bidrag med svensk text, men det gör ändå inte 2020 speciellt unikt.

Så sent som 2018 var nämligen antalet låtar framförda på svenska lika många som de kommer att bli nästa år, 12 stycken. Det gick dock inte särskilt bra för dem 2018.

Shuffla med Samir & Victor och Fuldans med Rolandz var de enda som gick till final. De övriga 10 slogs ut direkt i deltävlingarna och samlades i botten av resultatlistan med placeringarna 17 - 28.

I Melodifestivalen i år var det 10 låtar på svenska varav Jon Henrik Fjällgrens Norrsken gick bäst, 4:e plats. I snitt 9-10 "svenska" låtar per år har varit det vanligaste i Melodifestivalen de senaste åren.

Det visar ESCsveriges närmare koll där vi gått tillbaka till 2015 då antalet tävlande minskades till nuvarande 28. Fram till 2001 skulle samtliga bidrag i Melodifestivalen vara med svensk text, språkkravet försvann året efter när tävlingen utökades med deltävlingar.

Alla låtar är förstås från Sverige än i dag men en minoritet framförs på svenska och så har det sett ut under nästa hela 2000-talet. Detta hänger ihop med att bidragen i ESC inte längre behövde vara på ländernas nationalspråk.

Vilka är då bidragen med svensk text i Mello 2020? Ja, de ska ju enligt SVT vara 12 men av titlarna att döma är vi bara säkra på 9. Så länge låtarna inte gått att lyssna på är det i nuläget omöjligt att avgöra vilka de övriga 3 är. Kan det vara Ballerina med Malou Prytz eller Carpool Karaoke med Nanne Grönvall? Båda funkar ju på svenska och engelska och betyder samma sak.

Bidragen med garanterat svensk text:

Inga problem  OVÖ
Sluta aldrig gå  Sonja Aldén
Alla mina sorger  Linda Bengtzing
Miraklernas tid  Thorsten Flinck
Livet börjar nu  Albin Johnsén
Piga och dräng  Drängarna
Vem är som oss  Anis don Demina
Molnljus  William Strid
Om du tror att jag saknar dig  Jakob Karlberg

Kommentarer