Många om Greklands ESC-bud

Det senaste från den grekiska horisonten tyder på att det blir en kvinnlig soloartist tv-bolaget ERT kommer att fastna för.

Internt utsedd artist men där publiken får bestämma låt. Så ser Greklands bidrag till Eurovision 2020 ut att väljas. Spekulationerna om vem som får uppdraget att sjunga i Rotterdam är sedan länge igång. Den senaste tiden har det i lokala sociala medier, tidningar och tv mest kommit att handla om kvinnliga sångerskor.

Namn som ofta nämns är Josephine Wendel, fyra i den grekiska uttagningen 2014. Eleonora Zouganeli som det var mycket snack om inför ESC i Stockholm 2016, samt Stefania Liberakakis. Om någon ska pekas ut som en kandidat hetare än nån annan så är det nog Stefania.

Hon är en 17-årig holländsk-grekisk sångerska som 2016 var med och tävlade för Nederländerna i Junior ESC. Som medlem i gruppen Kisses blev det 8:e plats av 17. På något äldre dar har Stefania synts till i realityserier på holländsk tv och i grekiska musikshowen MAD VMA.

Stefania Liberakakis
En grekinna född och uppvuxen i Nederländerna. Det kan vara ett pussel ERT gärna vill lägga när ESC går av stapeln i Rotterdam. Grekland och tävlingens värdland i samexistens för symbolikens skull.

Kanske får vi besked från tv-bolaget efter årsskiftet. Senast utsågs Katerina Duska internt och i mitten av januari i år bekräftades hon som ERT:s artistval. I Eurovision i Tel Aviv tog sig grekisk-kanadensiskan ur semin som # 5 för att i finalen till slut hamna på 21:a plats.

I år firar Grekland 45-årsjubileum med Eurovision Song Contest. Premiären skedde alltså vid samma tillfälle som Sverige segrade för första gången. ABBA och 1974 kommer alltid att höra ihop.

Kommentarer