Jugoslaviens första tävlande har avlidit

Sångerskan Ljiljana Petrović är död 81 år gammal. Hennes låt Neke davne zvezde var först ut av de jugoslaviska bidragen i ESC.

Det var 1961 i franska Cannes premiären skedde. Tillsammans med Finland och Spanien debuterade Jugoslavien. Av de tre nykomlingarna gick det bäst för Ljiljana, 8:e plats av 16 det året Lill-Babs tävlade för Sverige och kom på 14:e plats.

Ljiljana fick åka till Eurovision i Frankrike efter att ha vunnit den nationella uttagningen "Jugovizija" som hölls i Ljubljana, numera Sloveniens huvudstad. 1962 deltog hon igen i landets uttagning men fick då se sig besegrad av Lola Novaković.

Ljiljana Petrović växte upp i den serbiska staden Novi Sad och det var också där hon dog. Landet Jugoslavien upphörde formellt att existera några år in på 2000-talet, men i praktiken redan under 90-talet.

Mer om:  Jugoslavien i ESC 1961 - 1992 ➭

Kommentarer

  1. Kim Thomassen, Mange af sangene i ESC for Jugoslavien var faktisk fra Kroatien som var den mest succesrige delrepublik i det fhv Jugoslavien med gode placeringer i Eurovision. Vinder Riva med "Rock Me" i 1989, er kroatisk, derfor blev ESC 1990 afholdt i Kroatiens hovedstad Zagreb, som huskes mest for det gik koks i fremførtelse af første bidrag i ESC fra Spanien der både var med playback og live-orkester. Den bedst af sangene fra Jugoslavien er fra Montenegro ved ESC 1983 i Munchen, "Julie" fremført af Daniel, som fik en topplacering, det år jeg gav 10 point til Jugoslavien, de 12 point fik Sverige, Carola.

    Året 1993 fik Kroatien, Slovenien, og Bosnien debut i ESC, som jeg aldrig glemmer de omstædighed landet valgte at deltaget i ESC, var ikke for at vinde, men for at bringe budskabet om den lidelse Bosnien var i på grund af krigen. Gruppen Fazia som skulle synge sangen "Sva bolsvijela" måtte flygte ud af Bosnien for at kunne nå til Irland, kapelmesteren nået ikke ud, så Bosnien måtte have hjælp af Irlands Noel Kelehan. Sangen var ikke til en topplacering, men den rørte mig dybt i mit indre, og publikum klappede i flere minutter.



    SvaraRadera

Skicka en kommentar