Första heta lördagen när fyra väljer

Australien, Italien, Malta och Lettland får alla klart med sina Eurovisionbidrag.

Fyra länder, varav två ska till semi 1 och en till semi 2 medan en redan är i final. har sina respektive nationella uttagningar under lördagen. Det gör morgondagen till den första mest intensiva denna säsongen.

Australien: Eurovision - Australia Decides
Tio bidrag deltar i landets final i staden Gold Coast. Låtarna går att höra på tv-bolaget SBS:s webbsida med adressen sbs.com.au  

Tidsskillnaden gör att den tv-sända uttagningen kör igång redan klockan 10:30 på lördagsförmiddagen i Sverige. Kan följas live, vi återkommer med länk!

Några av gästartisterna är Måns Zelmerlöw och fjolårets australiska representant i ESC Kate Miller-Heidke.

I årets Eurovision Song Contest i Nederländerna ska Australien igenom samma semifinal som Sverige, Norge och några till. Det vill säga #1 tisdagen den 12 maj.
Italien: Sanremo - Festival Della Canzone Italiana
Festivalen må starta på lördagskvällen men det dröjer som alltid till långt efter midnatt innan vi har ett resultat. Orsaken är enkel, det tar sin tid att gå igenom 24 bidrag!

Förra året stod segraren klar vid 01:30-tiden natten mot söndag, och nåt liknande är att vänta även nu. Låtar finns att lyssna på hos rai.it  

Malta: X Factor
Fyra talanger återstår och gör upp om att få åka till Rotterdam. Finalsändningen startar klockan 21:00 men det är oklart om bara artisten ska väljas eller om också låten till ESC ingår.

Vinnaren av jESC 2015 Destiny Chukunyere är en av deltagarna. Kanske får hon också pröva på den vuxna versionen? I så fall får hon möta Sveriges artist i semi 1.

Lettland: Supernova
Nio bidrag står det mellan i den lettiska finalen. Livesändningen pågår mellan klockan 20:25-23:15 på ltv.lsm.lv  

I år är juryn bortplockad, tittarna bestämmer själva resultatet. Den som vinner deltar till att börja med i Eurovision-semi 2 torsdag 14 maj.

Där har ni alltså de fyra vi får klartecken ifrån på lördag. Vi återkommer till dem då. Att Mellos andra, Norges femte och Islands första deltävling är igång nästan samtidigt gör inte dagen mindre händelserik precis!

Kommentarer