Vi som väljer Eurovision-bidrag i helgen

Rejäla nationella finaler att se fram emot hålls i Ukraina, Slovenien och Polen.

UKRAINA ⬦ Vidbir
Efter fjolårets kalabalik, som till slut ledde till att ukrainsk tv drog sig ur ESC, är de tillbaka. Två deltävlingar av uttagningen "Vidbir" är avverkade. Till lördagens final har sex bidrag tagit sig. De går att bekanta sig med!

TV-stationen UA:PBC har lagt ut dem på YouTube   

Ukraina ingår i samma ESC-semi som Sverige.

SLOVENIEN ⬦ Ema
Det gör också Slovenien, ingår i semi 1 alltså. Finalen av "Evrovizijska Melodija" (EMA) hålls på lördag och har tolv deltagare. En av dem kan redan detta med Eurovision, Tinkara Kovac var med i finalen i Köpenhamn 2014 och kom näst sist.

Samtliga tolv låtar finns att höra på tv-bolagets sajt;

rtvslo.si/ema  

POLEN ⬦ Szansa Na Sukces
Här har vi förflyttat oss till söndag. Uttagningen "Chans till succé" eller i original "Szansa Na Sukces" har pågått i tre veckor. Efter deltävlingarna är man framme vid finalen som innehåller tre bidrag.

En av finalisterna är Albert Cerný, sångaren i gruppen Lake Malawi som i ESC i Tel Aviv förra året kom på 11:e plats för Tjeckiens räkning.

Mer om dessa nationella uttagningar kommande helg. Vi behöver väl knappast nämna att Melodifestivalen nått fram till Malmö på lördag för den sista deltävlingen!?! Trots att det är mycket som händer betraktar vi det ändå som säsongens lugnaste helg. Veckan därpå till exempel är fem länder igång med att välja bidrag till Rotterdam.

Kommentarer