Bidragen som skulle gett större variation

Tänk om man hade fått byta ut de val av låtar vissa länder gjorde tidigare i år. Vi har några sådana exempel.

De bidrag vi föredrar skulle för startfältet i ESC ha inneburit mer etniskt influerad musik. Större bredd och mindre förväntade tongångar. Och det måste väl ändå vara något att eftersträva också i 2020-talets Eurovision.

Moldavien hade flera nationellt präglade låtar i sin final "O Melodie Pentru Europa". Den vi direkt fastnade för var Moldovita som duon Valentin & Irina deltog med. De hade dock inte alls med slutstriden att göra utan hamnade på 9:e plats av 19. Vann gjorde ett bidrag som var betydligt mer mainstream,  Prison med Natalia Gordienko.


Officiell musikvideo


Estland levererade What Love Is med Uku Suviste till årets ESC. En storartad ballad av det klassiska snittet, ganska typisk för tävlingen. Då hade ESCsverige hellre sett estnisk schlagerdisco i Eurovision. För det var vad Synne Valtri och Väliharf bjöd på i låten Majakad. Tyvärr blev det inte mer än en 9:e plats av 12 i finalen av "Eesti Laul".


Från sändningen av "Eesti Laul" (ETV, ERR)


Serbien hade en moderniserad balkanlåt i Bomba med Neda Ukraden som vann våra hjärtan. Men efter att ha nått plats 7 av 12 i "Beovizija-finalen" fanns inget mer att göra. Framförallt inte mot den segrande trion Hurricane med Hasta la vista.


Hämtad från "Beovizija" (RTS)


Rumäniens låtuttagning för Roxen innehöll fem alternativ varav Alcohol You utsågs till vinnare. En typ av ballad i ett ESC redan välfyllt av musik i lugnt och tillbakalutat tempo. Då hade Cherry Red varit ett bättre val - inte minst för tävlingen som sådan. Men också för att den spänner över ett större fält och inte är lika "smal" som vinnarlåten.


Officiell musikvideo


Polen hade en låt fylld av soul och rejäla röstresurser i sin minifinal "Szansa na Sukces"med endast tre tävlande. Här är det Count On Me med Kasia Deren vi tänker på. Det hjälpte inte eftersom såväl jury som tittare föll pladask för den stillsammare Empires framförd av Alicja Szemplinska.


Från uttagningen "Szansa na Sukces" (TVP)

Ja, detta var några exempel på låtar vi hellre hade sett i årets Eurovision - om den nu skulle ha blivit av vill säga. Har du fler alternativ? Skriv om dem i kommentatorsfältet så fyller vi på listan med videor!


På begäran kommer här Erika Vikman med "Cicciolina" från finska "UMK-finalen" (YLE)


«Felicia» vill också ha med Melodifestival-tvåan på listan! (SVT)


«Ardalan» önskade sig en av årets kandidater i Tjeckiens online-uttagning (Officiell musikvideo)

Kommentarer

  1. 'cicciolina' finland
    kiitos :)

    SvaraRadera
  2. Ok om det handlar om låtar som borde vunnit är juh den här bäst av alla
    https://www.youtube.com/watch?v=faIF5Ej_VHI&feature=emb_rel_end

    SvaraRadera
  3. Wanna be Like - Elis Mraz & Cis T
    Tjeckien! :)

    // Ardalan

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Ardalan,

      Ditt bidrag - right away!

      Radera

Skicka en kommentar