Serbiskt bidrag i mars

Internt val TV-bolaget RTS och dess val av låt och artist presenteras i början av mars.

Något exakt datum har ännu inte angetts, så ESCsverige får återkomma i frågan. Precis som förra året blir det ett internt val och ingen nationell final.

ESC 2016 resulterade i att Serbien gick vidare från sin semifinal till den stora finalen i Globen. Väl där blev det en 18:e plats. I år har det gått exakt tio år sedan det serbiska bidraget Molitva med Marija Serifovic vann Eurovision Song Contest i Helsingfors.

Det var samma år som Serbien för första gången tävlade som ett självständigt land, även om de dessförinnan, under några år, ingått i en konstellation med Montenegro i Eurovision. Från mitten av 40-talet fram till början av 90-talet var den dåvarande serbiska delrepubliken maktfaktorn och relativt tongivande i det som en gång kallades Jugoslavien.

Detta var ett tidigare existerande land med huvudstad i Belgrad. En stad som har samma position i det nuvarande Serbien, för övrigt värd för ESC 2008. Det som numera kallas forna Jugoslavien debuterade i ESC redan 1961 och deltog med det namnet fram till tävlingen i Malmö 1992.

Kommentarer