"Stora" avgöranden

Big 5 Tre av de så kallade "stora" länderna, som alltid är garanterade en finalplats i ESC, väljer bidrag de närmaste dagarna.

"Big Five" utgörs som bekant av Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien. Dessa "fem stora" är de som bidrar mest ekonomiskt till EBU och som tack slipper de kvala i Eurovisionens semifinaler.

Tre av dessa har sina nationella finaler de kommande dagarna. Av alla 43 deltagande nationer i årets ESC är Tyskland ensam om att arrangera sin nationella final imorgon torsdag. Fem tävlande gör upp i "Unser Song" om att få åka från Köln till Kiev.

På lördag kväll är Spanien och Italien igång nästan samtidigt. I Madrid deltar sex bidrag i finaluttagningen av "Objetivo Eurovisión. Vinnaren av den sedan 50-talet årligen återkommande sångfestivalen i Sanremo brukar också bli italienarnas representant i ESC.

Vi återkommer med fler detaljer om varje lands uttagning när det väl gäller. Storbritannien är hittills det enda av "Big Five" som valt bidrag för 2017. Frankrike är sist ut någon gång i mars är det sagt, här handlar det inte om någon nationell final utan ett internt val av såväl låt som artist.

Redan finalklara länder och datum för val av ESC-bidrag:
01.  Ukraina25 FebruariFinal "Vidbir"


02.  Frankrike10 MarsInternt val

03.  Italien11 FebruariFinal "Festival di Sanremo"

04.  Spanien11 FebruariFinal "Objetivo Eurovisión"


05.  Tyskland  9 FebruariFinal "Unser Song"

06.  StorbritannienNever Give Up On YouLucie Jones


Kommentarer