Det verkar kört

Ryssland borta? Efter ett uttalande från den ukrainska presidenten på tisdagen verkar allt hopp om en lösning vara lika med noll.

Trots en vädjan från EBU:s högsta chef vidmakthåller president Petro Porostjenko det inreseförbud som ukrainsk säkerhetstjänst har utfärdat mot den ryska artisten Julia Samoilova.

Han gjorde det i samband med ett uttalande i Lettlands huvudstad Riga på tisdagen, rapporterar den välrenommerade franska nyhetskanalen france24.com Därmed ska mycket till för att det överstreckade krysset på Rysslands flagga ska försvinna.

Bisarr humor sprider sig
Sammanfattningsvis betyder detta att Julia inte får tillstånd att resa till Ukraina och årets ESC. Kravet är att ryssarna väljer en annan artist, Ryssland som land välkomnas nämligen. Detta vägrar ryssarna att tillmötesgå. Det är Julia eller ingen! Parterna har alltså inte närmat sig sedan beskedet kom den 22 mars om att Julia Samoilova belagts med ett tre års inreseförbud.

Från EBU är det än så länge tyst, men deras förslag på en lösning har hittills röstats ner - av både Ukraina och Ryssland. Hur de ska få till detta nu i ett sådant här sent skede är svårt att se. Inget av de två länderna tänker ge med sig som det ser ut.

Lika bra att vi förlikas med tanken att Ryssland inte kommer till start i år. Det lär lägga en sordin på stämningen i Kiev när det väl är tävlingsdags i maj. EBU har ju hotat att stänga ute Ukraina från ESC om de inte tillåter Julias medverkan. Hur de än vänder och vrider sig har de rumpan bar som det brukar heta.

ESC-party i Moskva inställt
ESCsverige har dessutom under tisdagen nåtts av nyheten att arrangörerna till "Moscow Eurovision Party" som var tänkt att hållas den 21 april nu ställts in. Egentligen är beskedet att förfesten i den ryska huvudstaden har skjutits upp på obestämd tid. Anledningen är osäkerheten kring Rysslands deltagande i årets ESC.

Kommentarer

 1. Jag måste säga att jag är överraskad över att Ryssland överhuvudtaget anmälde sig för att deltaga i år. Jag hade väntat mig "Armenien-Azerbajdzjan-scenariot" 2012 och jag anser faktiskt att Ryssland borde ha sagt "vi står över nästa år" redan i fjol. Så hade vi sluppit den här cirkusen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om det du skriver Lucas. Men det hävdas att EBU i somras fick garantier om att alla länder oavsett vem de valde skulle få delta i Kiev. Hade EBU inte fått det hade de nog flyttat tävlingen.

   Nu valde tydligen ryssarna i mars en artist som var en "person non grata", alltså icke önskvärd i Ukraina.

   Martin, ESCsverige

   Radera
  2. Visste ryssarna att Julia var en persona non grata i Ukraina? I så fall har inte de helt rent mjöl i påsen de heller! Either way, kommer den här cirkusen att skada ESC? Jag har en olustig känsla av att den kan komma att göra det och jag vill inte att detta ska bli "början på slutet" av ESC :(

   Radera
 2. EBU borde redan i somras begärt en slags förteckning över svartlistade ryska artister av Ukraina. Om de inte gjorde det så har de själva försatt sig i nuvarande situation.

  Tror inte detta är slutet för ESC, men EBU har nog fått sig en rejäl tankeställare. De har skakats i sina grundvalar.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar