Juryn utsedd

Den svenska ESC-juryn Andreas Johnson och Wiktoria Johansson är två av jurymedlemmarna.

EBU presenterade på lördagskvällen hela listan innehållandes namnen på alla länders juryledamöter. Varje lands jury består av fem personer.

Förutom Andreas Johnson och Wiktoria Johansson ingår även Michael Cederberg, Maria Lundin och Gustaf Efraimsson i den svenska juryn. Andreas och Wiktoria behöver ingen närmare presentation, de har ju deltagit bägge i Melodifestivalen flera gånger om. Av de övriga jurmedlemmarna är två låtskrivare medan en arbetar med radio.

Hos våra nordiska grannländer hittar vi två tidigare ESC-deltagare. Den ena är Vicky Virve Rosti, hon ingår i den finska juryn och kom på 15:e plats i ESC 1987 med Sata Salamaa. Den andra är Anne Karine Ström, hon tillhör den norska jurygruppen och har tävlat i Eurovision två gånger. 1974 kom hon på 14:e plats med The first day of love. 1976 hamnade hon sist med Mata Hari.

Samma röstningssystem kommer att användas i Kiev som i Stockholm förra året. Det betyder att juryns och tv-tittarnas röster inte slås ihop utan redovisas separat i samband med finalkvällens omröstning.

Kommentarer