Lika många som senast

Rysk sorti Hur mycket ESCsverige än vill att den politiska konflikten ska lösa sig så är det inte mycket som talar för det.

Istället för 43 kan det bli 42 bidrag i Kiev. Det vill säga lika många som i Stockholm förra året.

Därmed blir det ingen upprepning av deltagarrekordet, som är just 43. Noterade i såväl Belgrad 2008 som i Düsseldorf 2011. Nu är det många som hoppas att EBU får sin vilja igenom, att alla 43 ska få synas på scenen. Men den besvärande och politiska konflikten mellan Ukraina och Ryssland har tyvärr fått ett fast grepp om ESC verkar det.

Tråkigt om ni frågar oss. Enda fördelen är väl att vi redan nu vet vem som tävlar för Ryssland 2018 - Julia Samoilova, så är det ju sagt från rysk tv. Något som dock kan komma att överskuggas av att Ukraina inte tillåts delta i Eurovision nästa år och en tid därefter. I alla fall inte om man ska gå efter vad EBU-chefen Ingrid Deltrene har sagt i stridens hetta.

Lika bra att se sanningen i vitögat. Ingen blir gladare än ESCsverige om EBU löser Rysslands deltagande med Ukrainas godkännande. Men det ser inte ljust ut i nuläget. 42 länder har det varit flera gånger tidigare i Eurovision Song Contest, förutom i Stockholm i fjol även i Baku 2012 och i Helsingfors 2007.

Kommentarer