EBU-chefen griper in

Skarp protest Ingrid Deltenre har skrivit skarpt formulerade brev till både Ukrainas president och premiärminister.

Det handlar förstås om ukrainska säkerhetstjänstens beslut att utesluta ryska Julia Samoilova från tävlingen. Detta har ESC-chefen Jon Ola Sand protesterat emot, av samma uppfattning är hans chef Ingrid Delternre.

Hon har i brev till det ukrainska ledargarnityret bett att de inte ska göra politik av årets tävling. Hon beskriver uteslutningen av det ryska bidraget som oacceptabel. Kommer säkerhetstjänsten att vägra ryska Julia inresa i landet, och statsledningen godkänner det, får det allvarliga konsekvenser.

Här nämns att Ukraina kan komma att bestraffas genom att inte få delta i ESC på något eller några år. Brevet med denna innebörd skickades i slutet av mars till höjdarna i Ukraina från högsta EBU-chefen Ingrid Deltenre.

ESCsverige har känt till EBU:s skarpa protest i flera dagar. Men vi har avvaktat att berätta om det i tron att parterna ska kunna komma överens. Men nu börjar tiden rinna ut och från Ukraina har ännu inget hörts som går EBU till mötes. Med detta vill vi redan nu förvarna om att Ryssland kan komma att utebli från ESC 2017. Med ett sådant scenario får Ukraina inte ställa upp nästa år.

Ja, ni hör ju själva. Fortsättning lär följa!

Kommentarer