Vår sjunde seger?

Trea överallt Men när det väl gäller kan årets svenska ESC-bidrag komma att toppa!

Är det inte Italien och Belgien Robin har framför sig är det Italien och Bulgarien. Ja, han är en allt tydligare trea hos spelbolag och omröstningar. Men ESCsverige tror allt det där kan komma att ändras i Kiev.

Vi bygger det på den smäckra scenshow I Can't Go On innehåller. Låten i sig är ju också en av de mer up to date i årets ESC. Väl inövad i Melodifestivalen, först deltävlingen och sedan finalen. Erfarenheten av att framföra sin låt live flera gånger i direktsänd tv ska inte underskattas. Bidraget var den utländska juryns favorit dessutom.

Vad har Italiens Francesco Gabbani att komma med? Jo, en apa. Låten är av god kvalitet men vi är inte säkra att framförandet räcker ända fram. Det måste finnas ett budskap som håller ihop. Belgiska Blanche är internt utvald och det vi har att förhålla oss till är hennes video. Frågan är hur det låter live från en scen? Hennes väldigt speciella och ganska mörka röst kräver en del, om det inte framgår live på ett tilltalande sätt faller mycket.

Den unga bulgaren Kristian Kostov är även han internt vald utan tävlan. Av någon anledning tror ESCsverige att han kommer leverera ungefär som i musikvideon. Det märks tydligt att han har den kompetensen. Han är orädd och levnadsglad samt har charm så det räcker och blir över.

Om det i ESC-finalen kommer att stå mellan Sverige och Bulgarien ska ni inte bli överraskade. Vi ser Moldavien som den största outsidern. En medryckande och glad låt som tv-tittarna attraheras av men som jurygrupperna nog bara ger några ströpoäng.

ESCsverige vågar tippa att Sverige ligger mycket bra till för en 7:e ESC-seger. Största hotet utgörs i tur och ordning av Bulgarien, Italien, Belgien och Moldavien. Här anges enbart de i toppen, det innebär inte att låtarna från Estland, Danmark och Frankrike är borträknade från att ha med slutsegern att göra.

Detsamma måste i nuläget sägas om Israel, Island och Norge. Men är det eftertänksam jazz folk vill ha kan lika gärna Portugal och Tjeckien ligga bra till. Vurmandet för det makedonska bidraget fattar ESCsverige inte alls. Hur som haver, detta är vad vi kan avgöra strax innan repetitionerna startar i Kiev. Allt kan komma att ändras därefter - men det återkommer vi till!

Kommentarer