Mellanakten klar

Ukrainsk grupp Ingen världskändis som Justin Timberlake precis. Däremot bjuds vi på Onuka som mellanakt i ESC-finalen.

För de allra flesta utanför Ukraina är de okända. Onuka är en grupp som bildades så sent som 2013. De har haft en del framgångar i hemlandet sedan dess.

Nu står det klart att de blir en av mellanakterna i ESC-finalen lördagen den 13 maj, det vill säga pausen mellan att alla 26 bidrag uppträtt och resultatet av den spännande omröstningen. Att de skulle vara helt ensamma om att fylla tomrummet verkar dock osannolikt, fler uppgifter om ytterligare mellanspel lär säkert komma framöver.

Justin i Globen 2016
Någon Justin Timerlake är Onuka inte. USA-artisten, med flera världshits bakom sig, var en del av mellanakten i samband med Eurovision i Stockholm förra året. Detta beskylldes av kritiker för att vara ytterligare steg i kommersialiseringen och i någon mån även amerikaniseringen av ESC.

Kanske är det då ett välbehövligt steg tillbaka att låta ett Europeiskt värdlands främsta popartister få några minuter på scenen. För de flesta utanför landets gränser mindre kända, men den eller de man inte vet något om brukar överraska allt som oftast.

Att de arrangerade länderna försöker sätta sin nationella prägel på tävlingen har ju annars genom åren varit mycket av charmen med ESC. Ibland har det lyckats, ibland har det varit platt fall. Säkerligen har behovet av värdlandets särdrag och musikaliska kultur ökat nu när nästan alla länder framför sina bidrag på engelska. Om allt ska låta snarlikt och se likadant ut oavsett var man är finns ju ingen mening med att olika länder har hand om evenemanget.

Kommentarer