Grattis Skifs!

70 år idag Varit med i Melodifestivalen fyra gånger och vunnit två. Honom ska vi fira!

Egentligen inleddes Björn Skifs Melodifestivalresa redan 1971, även om han inte var med och tävlade. Han ingick nämligen i den expertjury som i finalen såg till att Vita vidder med Family Four vann.

Året efter deltog han som artist med låten Andra kan väl också se. Men det var ingen vidare start, han kom på 9:e och näst sista plats och hade inget att sätta emot 1972 års vinnare - just det, Family Four ännu en gång.

1975 var Skifs tillbaka med den låt som nog är hans populäraste i Mellosammanhang. Vann gjorde inte Michelangelo men den låg på listorna både här hemma och i Norge. Bidraget kom på 5:e plats i tävlingen.

Tre år senare hoppade han på MF-tåget igen. Nu skulle det komma att gå riktigt bra, men det satt hårt åt och omröstningen blev dramatisk. När alla jurygrupper hade röstat klart stod Björn Skifs Det blir alltid värre framåt natten på 100 poäng, exakt lika många poäng som Miss Decibel med Kikki Danielsson, Lasse Holm & Wizex. Skiljeomröstning berordrades och den vann Björn med 108 mot 103.

På plats i Paris för ESC 1978 gick det svenska bidraget ut som 20:e och sista. Det var här det så omtalade Höttignölet kom till. Björn hade tänkt överraska genom att sjunga på engelska men till sin egen förvåning körde han ändå den svenska versionen. Det gjorde honom så förvirrad att han glömde texten och inledde låten med en slags låtsassvenska. Omröstningen började bra med en tia från Norge och en femma från Irland, men sedan avstannade poängen. Det blev till slut en 14:e plats.

Det verkar som att Björn bestämt sig för att vara med i festivalen i treårsintervaller. Efter 72, 75, 78 var det dags igen 81. Till skillnad mot senaste gången behövdes ingen skiljeomröstning för att ta hem segern i Melodifestivalen 1981, även om den inte var någon överlägsen vinst. Avståndet till andraplacerade God Morgon med Sweet's n' Chips var bara sex poäng.

ESC 1981 hölls i Dublin, ännu en gång hade lotten sett till att ge Skifs det 20:e och sista startnumret. Jämfört med Paris gick det bättre för Fångad I En Dröm, det såg bland annat en fransk tolva och en tia från Tyskland till. Det blev en 10:e plats.

Efter 1981 har vi inte sett till honom som tävlande artist i MF. Han har ju haft så många andra strängar på sin lyra, spelat in filmer, turnerat, showat på teatrar och varit programledare i tv. Han gästspelade som så många andra som programledare i Melodifestivalen 2000, där utgjorde han också en del av mellanakten.

Björn Skifs tillhör en liten exklusiv skara av artister som vunnit MF två gånger. Det är bara han, Tommy Körberg, Family Four, Kikki Danielsson, Roger Pontare, Carola och Charlotte Perrelli som har gjort det.

Vi säger stort grattis till glädjespridaren från Vansbro som fyller 70 år den 20 april!Kommentarer