15 september sista dag anmäla sig till ESC

TV-bolagen har fram till den 15 september på sig att anmäla sin medverkan i nästa års Eurovision Song Contest i Israel. Därefter har EBU satt den 10 oktober som deadline för bolagen att bekräfta sitt deltagande.

Skulle någon av dem ångra sig och dra tillbaka sin anmälan efter 10/10 kan EBU fatta beslut om att utfärda en särskild straffavgift. De som håller sig inom ångermånaden, 15/9-10/10, klarar sig utan några extra kostnader.

Det finns också som vanligt ett tak. Max 46 länder har ESC plats för. I Lissabon i våras deltog bidrag från 43 tv-bolag från Europa samt Australien. 43 är fortfarande det högsta antalet deltagande i tävlingen och uppnåddes 2008 i Belgrad, 2011 i Düsseldorf och 2018 i Lissabon.

ESCsverige kunde nyligen konstatera att 27 nationer i nuläget visat intresse för Eurovision 2019.

Läs också → 27 hittills klara för Israel

I regelverket för nästa år framgår att antalet platser i finalen är oförändrat 26. Det innebär att 20 finalister kommer att tillkomma från de två semifinalerna - precis som vi vant oss vid.

Hur många länder semifinalerna kommer att ha i Israel går inte att slå fast förrän den slutgiltiga deltagarlistan offentliggjorts. I år var det 19 tävlande i semi 1 och 18 i semi 2.

Australiens vara eller inte bygger på att de bjuds in gemensamt av värdlandets tv-kanal och EBU. Det mesta talar för att en inbjudan kommer nå landet "down under" ännu en gång.

Kommentarer

Skicka en kommentar