Nästa års värdskap räddas av banklån

Efter mycket om och men ser kommande ESC ut att till slut bli av i Israel. Så som varit tanken hela tiden.

Israeliska medier uppger på tisdagen att tv-bolaget IPBC tagit ett banklån på drygt 135 miljoner kronor, varav merparten ska deponeras till EBU. Deadline för insättning av pengarna på EBU:s kontor var satt till idag den 14:e.

Läs också → Ödesdag för Israel: Värdskapet i fara

Går allt som planerat och tävlingen hålls och avgörs i maj 2019 får IPBC tillbaka pengarna av EBU. Skulle det av någon anledning inte bli så och något annat land måste ta över behåller EBU pengarna. I så fall ska den israeliska regeringens finansdepartement nu ha lovat att täcka upp ekonomiskt för tv-kanalen.

Det kan ju vara värt att nämna att brist på pengar tidigare hindrat Israel från att arrangera. När de vann på hemmaplan i Jerusalem 1979 var även 1980 års ESC tänkt att hållas i landet. Dåvarande tv-bolaget IBA fick dock inte de begärda extrapengarna av staten och tvingades lämna återbud. Holländsk tv grep istället in och förlade evenemanget till Haag.

Inför Israels värdskap av ESC 1999 var finansieringen inte uppe till någon större diskussion. Tävlingen ägde som planerat rum i Jerusalem den 29 maj.

Datum och värdstad för nästa års upplaga av Eurovision återstår för EBU och IPBC att fatta gemensamt beslut om.

Läs också → Värdstad och datum meddelas i september

Kommentarer

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar