Ödesdag för Israel: Värdskapet i fara

Vilt firande i Israel efter Nettas seger i Lissabon för tre månader sedan. Ska det övergå till besvikelse? Snart vet vi.

Det handlar som ESCsverige tidigare har berättat om depositionen på 120 miljoner kronor som EBU kräver som säkerhet av israeliska tv-bolaget IPBC. Pengar som egentligen skulle ha satts in på EBU:s bankkonto redan 1 augusti. Men IPBC fick respit till 14 augusti.

Läs också → EBU ger israelisk tv två veckors uppskov

Nu kommer beskedet att IPBC fortfarande inte lyckats förmå regeringen att skjuta till pengarna. Finansdepartementet anser att tv-kanalen bör klara att betala depositionen med den budget de redan har.

Det har enligt → Ynet.co.il fått tv-stationens styrelseordförande Gil Omer att skriva brev till landets premiärminister Benjamin Netanyahu. Det skickades i söndags den 12:e:

"Om två dagar (tisdag den 14:e) måste IPBC senast betala in en deposition för att garantera att tävlingen 2019 kommer att bli av i Israel. Efter detta finns ingen återvändo och situationen kommer då inte att gå att förändra. Detta för med sig att nästa års Eurovision inte kan äga rum i Israel."

Antingen gillar regeringen att hålla alla på halster och en minut före deadline betala ut pengarna. Då är allt frid och fröjd. Likaså om tv-kanalen till sist hittar medel ur sin befintliga budget. Eller så kanske EBU erbjuder ytterligare uppskov så att tv-stationen och regeringen får ännu längre tid på sig att lösa tvisten.

Eller så tröttnar EBU och tar ifrån Israel rättigheten att arrangera ESC 2019. Alternativen i så fall är två, det ena går ut på att förlägga tävlingen till Österrike som tog brons senast. Det andra handlar om att låta evenemanget stanna kvar i Portugal ännu ett år.

Som sagt - snart vet vi.

Kommentarer

  1. Varför inte till Cypern? De kom ju tvåa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. läste nånstans men minns ej var att cYpern inte hade råd!

      Radera

Skicka en kommentar