Finland: Namn det spekuleras om

Bandet The Rasmus och Tarja Turunen från gruppen Nightwish. Heta kandidater att få tävla för → Finland i nästa års Eurovision.

Det är tidningen → Iltalehti.fi som för fram dem som möjliga för tv-bolaget YLE att utse internt. För att det återigen blir ett internt val av artist räknar de flesta med.

Läs också → På väg mot ännu ett internval

YLE uppger att de snart har finslipat detaljerna och ber alla otåliga att vänta till mitten eller slutet av september. Då är de beredda att berätta.

Vad bygger då finländsk press sina spekulationer på. Börjar vi med Tarja Turunen så gav hon i somras smått kluriga ledtrådar på sociala medier:

"Håller på med ett spännande projekt - för Finland. Inget är klart, kan inte berätta något."

Det kopplar många ihop med Eurovision. Artist eller låtskrivare eller bägge delar? Tarja Turunen är före detta sångerska i framgångsrika Nightwish. En symfonisk metal-grupp som slog igenom på bred front lite varstans i Europa för snart 15 år sedan.

Ungefär samtidigt blev bandet The Rasmus att räkna med. Sångaren Lauri Ylönen uttalade sig förra året på följande sätt:

"Kontakter har tagits och frågor har ställts, men vi får se. Det är inte vårt första mål just nu precis, men det är klart att de 200 miljoner tittare som Eurovision har känns frestande."

Det här är också något som av finska medier tolkas som ett bevis på att det finns intresse för ESC.

Saara Aalto utsågs ju internt senast. Ett så pass känt namn i Finland att det var värt att fylla en arena och låta henne framföra tre olika bidrag som tittare och jury sedan röstade på.

En minst lika känd grupp eller soloartist måste till också 2019 för att få till det stora intresset för den minivariant av uttagning som "UMK" utvecklats till.

Kommentarer