Island behöver extra betänketid

Vid den här tiden förra året hade tv-bolaget RUV sedan länge anmält sig till Eurovision i Lissabon. Dessutom hade RUV redan gett besked om datum för den nationella uttagningen "Söngvakeppnin". Den här gången har det dock varit ovanligt tyst från isländskt håll.

Två orsaker finns antagligen till detta. Direkt efter Israels seger i maj inleddes nämligen ett upprop på Island som snabbt fick spridning på sociala medier. Ett slags protestlista upprättades på internet med krav på en bojkott av ESC i Israel 2019. I grund och botten handlar det om den seglivade konflikten mellan israeler och palestinier. Uppropet väckte uppmärksamhet på Island med tidningsskriverier och inslag i radio och tv.

Även om den debatten inte gått ledningen för tv-stationen RUV obemärkt förbi tror vi det finns en annan anledning till att islänningarna legat lågt. Och det är misslyckandet i själva tävlingen. För det blev ju ingen ESC-final i år heller. Island blev kvar i semin för fjärde gången i rad, och inte nog med det - de kom på 43:e och absolut sista plats.

I semifinalen skrapade Our Choice med Ari Ólafsson bara ihop 15 poäng. Sist i semin och skulle det visa sig när allt räknats samman - sist av alla 43 deltagare.

Detta har säkert fått tv-ledningen att fundera på om "Söngvakeppnin" verkligen är rätt format. Kanske behövs en radikal förnyelse. I flera år har landets uttagning bestått av två deltävlingar och en final. Internationellt har det inte gett önskat resultat. Senast Island lyckades ta sig till ESC-final var i Köpenhamn 2014. I kommande Eurovision i Israel har det alltså gått fem år sedan ett isländskt bidrag kvalificerade sig för final.

Island i ESC

Fyra missade finalplatser i rad som sagt och bidragen har varit långt från avancemang. Inte alls i närheten av att vara bland de tio bästa. Resultaten från de senaste årens semifinaler talar sitt tydliga språk.

2018 Our Choice - Ari Ólafsson · 19:e plats av 19 (totalt 43 av 43)
2017 Paper - Svala · 15:e plats av 18 (totalt 36 av 42)
2016 Hear Them Calling - Greta Salomé · 14:e plats av 18 (totalt 34 av 42)
2015 Unbroken - Maria Olafsdóttir · 15:e plats av 17 (totalt 37 av 40)

Åren dessförinnan hade Island en relativt framgångsrik period, tog sig till final sju gånger i rad. Nu har de dock slagit rekord i antalet missade finaler.

Det ligger inte för Island att dra sig ur Eurovision efter nedslående insatser. De brukar bita ihop och komma igen. RUV behöver bara extra lång tid på sig att tänka igenom vad som kan vara bäst för att ta sig tillbaka till tävlingens finrum igen.

19-årige Ari Ólafsson vann senaste "Söngvakeppnin" den 3 mars i år. I den nationella finalen deltog sex bidrag.

De hade kvalificerat sig dit efter två avhållna deltävlingar i februari. Uttagningen innehöll sammanlagt 12 låtar.

Kommentarer