Allt klart för Israels tredje ESC

Med 20 års mellanrum har Israel arrangerat Eurovision. 1979, 1999 och 2019 är åren. En kort tillbakablick måste naturligtvis göras.

Den 31 mars 1979 stod Israel för värdskapet för allra första gången. 19 länder deltog i Binyanei Ha'ouama Centre i Jerusalem. Efter en hård kamp med i första hand Spanien stod värdnationen som segrare i tävlingen igen. Vinst på hemmaplan är få förunnat!


Vinnarlåten blev en stor hit, det gällde även för Tysklands bidrag. Danmark som nyss gjort comeback fick till sin bästa placering sedan segern 16 år tidigare. Ted Gärdestad lyckades dock inget vidare, trea från slutet och en av Sveriges sämsta placeringar någonsin. Det blev endast 8 poäng, sex från Irland och vardera 1 pinne från Israel och Grekland.

Mer om → ESC 1979

Sverige fick dock revansch som hette duga när tävlingen 20 år senare var tillbaka i Jerusalem. Dessutom i samma arena som '79, men nu gick den under namnet International Convention Centre.

Bidrag från 23 nationer mötte upp den 29 maj 1999. Från och med det här året sa EBU hej då till den levande orkestern. Det var tänkt att Lettland skulle debutera men de drog sig ur i ett sent skede. Det gav Ungern möjlighet att få vara med trots att de hade gjort så dåligt ifrån sig året innan. Ungrarna tackade nej och erbjudandet gick istället till Portugal som sa ja. Om de också skulle ha avböjt hade förfrågan gått till Finland. Så var reglerna under den här tiden, om ett land hamnat allt för långt ner i resultatlistan blev de utestängda från deltagande året efter.

Charlotte Nilsson såg till att ge oss plåster på såren från senast det begav sig i Jerusalem - och det med besked. Tillsammans med Island och Tyskland ryckte Sverige ifrån i omröstningen.

21 av 22 nationer gav Take Me To Your Heaven poäng. Det var bara Kroatien som missade att pricka in vinnaren.

Mer om → ESC 1999

Så har det ju då gått ytterligare 20 år 2019. Tillbaka i Israel som sagt. Det står nu klart efter en del debacle. Frågan är bara var vi ska vara nästa år.

Jerusalem, Tel Aviv och Eilat är de tre orter det står mellan. I september har besked utlovats, har vi tur kanske det kan bli redan i slutet av augusti?!

Kommentarer