ESC + Sverige = 60 år: Hon har svenskt rekord

Avsnitt 10 av vår artikelserie tillägnas Ann-Louise Hanson. 11 gånger har hon deltagit i Melodifestivalen. Flest av alla. Men vunnit har hon aldrig.

19 år ung gav sig Ann-Louise Hanson för första gången in i den svenska uttagningen till Eurovisionens meloditävling. Vid den här tiden, vi talar om 1963, var det inte ovanligt att artisterna framförde flera låtar. Dessutom förekom det att två artister fick dela på samma låt. Det var precis vad som hände detta premiärår för Ann-Louise.

Hon fick dela på bidraget Säg varför med Anna-Lena Löfgren. Men Zum zum zum lilla sommarbi fick hon behålla helt själv. Tolv låtar fanns med i uttagningen och bägge de Ann-Louise var involverad i blev oplacerade. Det hindrade dock inte Zum zum zum lilla sommarbi från att bli en riktig hit.

1966 var det dags igen. Startfältet i "Svensk Sångfestival" bestod av tio bidrag. Ann-Louise tog sig an En ballad om för länge sen och kom 4:a med 9 poäng. Vann gjorde Nygammal vals med Lill Lindfors & Svante Thuresson, 26 poäng.

En ballad om för länge sen hamnade på Svensktoppen och låg där i sex veckor.

Tillbaka året efter och nu med två olika låtar varav ingen hade med toppstriden att göra. 7:e plats blev det för Christina dansar och 10:e och sista plats för Sjungas till sömns.

1969 var Ann-Louise med för fjärde gången och redan en av veteranerna i Melodifestivalen. Hennes två bidrag 1967 hade gått ganska obemärkt förbi. Men nu fick hon återigen framgång på skivmarknaden.
Svenska flicka var en för tiden typisk klämkäck schlagerdänga. Av de tio deltagarna blev det delad 4:e plats med en viss Anni-Frid Lyngstad.

Sololivet lämnas
Inte en enda gång under 70-talet ställde Ann-Louise upp som soloartist i Mellon. De tre år i rad hon deltog var det som medlem i vokalgruppen Glenmarks.

1973 En liten sång som alla andra  4:a
1974 I annorlunda land  8:a
1975 Lady Antoinette  6:a (med Hadar)

Två försök på 80-talet gjordes också. Dels solo 1982 med Kärleken lever, och dels tillsammans med John Ballard 1983 med Bara en enda gång. Bägge tillfällena slutade med 5:e plats.

Därefter togs en lång paus från tävlingen. Det skulle dröja nästan 20 år innan Ann-Louise Hanson var tillbaka i Mellon igen. Ihop med Molle bildade hon minst sagt en udda duo 2002. Låten Sluta! var lika märklig den. Detta var första året med deltävlingar och bidraget gick inte vidare, det blev en sammanlagd 25:e plats av 32.

Betydligt större genomslag skulle det bli 2004. Tillsammans med de andra tidigare ihärdiga Mellodeltagarna Siw Malmkvist och Towa Carson, gjorde hon en gammaldags svängig schlager. C'est La Vie vann sin deltävling och hamnade i final. Men där stod den sig slätt, bara sju poäng från juryn och inget alls från tittarna.

11 olika festivaler med totalt 13 låtar. Det är Mellorekord det! Seger har det dock aldrig blivit. Fjärdeplatserna 1966, 1969 och 1973 är bästa placering för landets i särklass mesta Melodifestivalartist.Till jubileumseriens startsida

Kommentarer