Efter 62 år - Alice Babs konkurrenter avslöjade

Äntligen har det gått att få veta vilka tio melodier det stod mellan 1958.

Att Alice Babs blev utsedd att tävla med Lilla stjärna är ju ingen hemlighet. Men de övriga deltagarna har det mest gissats kring och ingen har med säkerhet kunnat ge information - fram till nu! Det är Twitterkontot Schlagerfinalen som i de digitala tidningsarkiven hittat en artikel i Aftonbladet från den 26 februari 1958.

Det var första gången Sverige deltog i Eurovision och Svenska Kompositörer av Populärmusik, SKAP, fick i uppdrag av Sveriges Radio-TV att sammanställa en lista om tio låtar varav en skulle få åka till Hilversum i Nederländerna i mars. Det var tal om ett internt val och "Schlagertävling" som det hela benämndes var inte öppen för allmänheten.

En av de tio låtarna visar sig med bestämdhet vara skriven av Stikkan Anderson, det vill säga ABBA:s manager. Jag sänder dej solsken hette melodin och blev en stor hit när den gavs ut på skiva med Britt Damberg. De flesta var nog ovetandes om att den hade varit en kandidat till Eurovision 1958.


Läs mer på resultatsidan:  Schlagertävling 1958 -> 

Om Britt Damberg var den som sjöng på inspelningen som SKAP och Sveriges Radio lyssnade på vet vi inte. Mycket talar dock för det. Överhuvudtaget nämns i Aftonbladets 60-åriga artikel inga artister alls utom Alice Babs. Låtskrivarna lyftes fram istället. De tio som jurymedlemmarna hade att ta ställning till var:

  1. Blott en sekund står lyckan still  (text & musik: Åke Gerhard, Rune Werner) 
  2. Samma stjärnor lysa för oss två  (Åke Gerhard)
  3. Maria nyckelpiga  (Einar Hylin, Fritz-Gustaf)
  4. Lyckans soluppgång  (Bengt Haslum, Dag Lamberth)
  5. Våran lyckokärra  (Yngve Svensson)
  6. Du kan fånga din lycka  (Jocke Johansson, Fritz-Gustaf) 
  7. Jag sänder dej solsken  (Stig Anderson)
  8. Älskling, godnatt!  (Stig Olin, Kai Gullmar)
  9. Det är nånting jag inte kan förstå  (Kai Gullmar)
10. Glöm!  (Gösta Severin)

Här finns flera kända från tiden det begav sig. Jokkmokks-Jokke, Kai Gullmar, Fritz-Gustaf och Stig Olin till exempel.

Samma stjärnor lysa för oss två utsågs att representera Sverige. Efter påtryckningar från Alice Babs modifierades låt och text samtidigt som titeln ändrades till Lilla stjärna. Vad tyckte man då om denna nya tillställning? Så här står det att läsa i tidningen:

" Inom «Sveriges Kompositörer av Populärmusik» är man inte särskilt imponerad av tävlingsbidragens kvalitet i stort. Det rådde en påfallande brist på originalitet, uppges det. Lite för mycket av «hjärta» och «smärta»..."

Kommentarer

  1. Skulle det här ändra från "intern uttagning 1958" till "festival-uttagning 1958"? Konstig fråga kanske men iaf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det ändrar ingenting. 1958 sändes inte i radio eller tv och valet av "Lilla stjärna" gjordes bakom stängda dörrar och presenterades för tidningarna några veckor senare. Det har alltid varit känt att juryn hade tio låtar att välja på men inte exakt vilka de var, förutom "Lilla stjärna" då förstås.

      Radera
  2. Jo, den prislista Aftonbladet beskriver i artikeln från 1958 uppfattas som de pengar de tio utvalda belönades med gemensamt av Kompositörsföreningen och SVRTV. Vi betraktar inte prislistan som någon ranking utan en slags startordning för jurymedlemmarna.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar