Globen jubilerar som Eurovisionarena

I dag för 20 år sedan kom ESC till Globen i Stockholm för första gången.

Lördagen den 13 maj 2000 hölls tävlingens 45:e upplaga här. Det var Sveriges fjärde värdskap och andra gången Stockholm var värdstad. Huvudstaden var ett självklart val efter att de två senaste ESC som SVT arrangerat hade ägt rum i Malmö och Göteborg.

Att få stå för det nya millenniets allra första Eurovision var förstås speciellt. Tävlingen gick in i en ny tidsålder och för första gången testade man att sända evenemanget via internet. Det var också premiär för utgiving av en officiell CD där alla låtar fanns samlade.

Jämfört med året innan som ju Charlotte Nilsson vann hade Grekland, Slovakien och Ungern möjlighet att göra comeback. Men deras respektive tv-bolag avstod av ekonomiska skäl. Portugal, Bosnien, Slovenien, Polen pch Litauen fick på grund av för dåliga placeringar ge plats åt de länder som enligt reglerna tvingades stå över 1999.

Bidrag från 24 länder kom till start, däribland debuterande Lettland och Ryssland som inte hade deltagit på tre år. TV-profilerna Kattis Ahlström och Anders Lundin var programledare. Loggan och den grafiska designen föreställde en halvöppen mun med dess läppar.

Ur en mun kan mycket komma - sång till exempel. Vill man och har tillräcklig fantasi går det också att få loggan till att påminna om Globen.

Danmark från start till mål
Omröstningen blev inte särskilt spännande detta år. De danska bröderna Olsen tog ledningen från början och släppte den aldrig ifrån sig. Det skvallrar också segermariginalen på 40 poäng om. Detta blev Danmarks andra Eurovisionseger, men det tog hela 37 år för dem att följa upp premiärsegern. Tacka Fly On The Wings of Love för det!

Som det såg ut på scenen när det var Roger Pontares tur. Med 88 poäng
kom hans "When Spirits Are Calling My Name" på en hedervärd 7:e plats.


Sveriges bidrag belönades av 15 länder och innehöll en tolva från Turkiet. Danska vinnarlåten hämtade hem poäng från 21 länder varav åtta tolvor däribland en svensk. Det var bara Kroatien och Makedonien som lät bli att rösta på Danmark.

Raketstart för Lettland som deltog för första gången. 3:e plats direkt! Belgien går nästan aldrig bra när tävlingen är i Sverige verkade det som. Sist av alla och sist också 1985 i Göteborg.

Kommentarer