Fem år sedan triumfen i Wien

Måns Zelmerlöw i glädjerus en natt i Österrike maj 2015.

Att det skulle gå bra förstod vi nog. Oddsen talade för svensk seger, presscentret och ESCsverige likaså. OGAE hade Sverige som tvåa. Så visst var vi förberedda på en riktigt bra placering.

Det blev vinst, men inte utan ovisshet och spänning. Särskilt Ryssland utmanade och de var också omväxlande i ledning under omröstningen. Även Italien var till och från med i toppstriden. Efteråt skulle det visa sig att tittarna och jurygrupperna inte var helt överens.

Om enbart tittarrösterna räknats hade den italienska operatrion Il Volo vunnit med ryska Polina Gagarina tvåa och Måns på tredje plats. Juryn däremot gav segern till Sverige, andraplatsen till Lettland och tredjeplatsen till Ryssland. Italien placerades som #6.

När poäng och röster slogs samman var det dock inget snack. 12 stycken 12:or kammade Sverige hem, Italien fick 9 och Ryssland 5.

Slutresultatet i ESC-finalen. Sveriges försprång kunde till slut räknas till 62 poäng.

Hemmavid var Måns Zelmerlöw 2015 en etablerad sångare och programledare. Han hade tidigare tävlat i Melodifestivalen och också hunnit med att programleda inte bara Mello utan även Allsång på Skansen. 

Finalen i Friends arena den 14 mars vanns överlägset av Måns och hans streckgubbe. Det var tredje gången han deltog och nu lyckades det, Heroes var ostoppbar.

Detta års Eurovision hölls i Österrikes huvudstad 19, 21 och 23 maj. Svenska bidraget skulle kvala i den andra semifinalen.

Här finns mer om:  Eurovision Song Contest 2015 -->

Måns gick segrande ur semi 2 med 217 poäng mot tvåans 155 som var Aminata från Lettland. Finalplatsen var säkrad med mycket god mariginal. Detta skedde torsdagen den 21 maj och två dagar senare var det dags för finalen i Wiener Stadthalle. Här hade Sverige startnummer 10 av 27. Resten är historia som det brukar heta.

Med rekordmånga finalbidrag och tekniska svårigheter att få klart med poängen från flera länders röstavlämnare, drog sändningen ut på tiden. Lördagen den 23 maj hade gott och väl blivit söndag den 24:e innan slutresultatet var definitivt.

5-årsjubileum
Sveriges sjätte seger i Eurovision var ett faktum. Det var dessutom den andra på kort tid, endast tre år tidigare hade ju Loreen vunnit. Flera vinster samma årtionde hör inte till vanligheterna, vilket i ett svenskt perspektiv gör 10-talet lika unikt som 90-talet.

Nu har det gått fem år sedan Heroes med Måns Zelmerlöw vann och det är också vårt senaste guld i tävlingen. Ett 5-årsjubileum är ungt men naturligtvis ändå värt att uppmärksamma på årsdagen.

Ett år då det byggdes broar. "Building Bridges" var slogan vilket också syntes på loggan.

Kommentarer