Undersökning: 94% har hört talas om Eurovision

Stor kännedom om tävlingen i många länder, enligt enkät från Ipsos.

Inför årets 65-årsjubileum bad EBU marknadsundersökningsföretaget Ipsos att titta närmare på folks kunskaper och medvetenhet om ESC i totalt 28 länder. I de Europeiska länder där invånarna tillfrågades hade i genomsnitt 94 procent hört talas om tävlingen. För Kina låg siffran på 64 och i Saudiarabien 56 procent. I Japan och USA 7 respektive 21%

I Europa säger sig i snitt 63 procent ha tittat på Eurovision minst en gång. Men här finns skillnader mellan länderna.

Sverige toppar med 86% som nån gång tittat, därefter följer Turkiet 82, Spanien 80, Nederländerna och Polen 73, Ryssland 72 samt Italien 34 procent. I Australien 17%, Kina 36%, Saudiarabien 35% och USA 6%.

I genomsnitt har 10% vid minst ett tillfälle röstat. Återigen är Sverige i topp där flest gjort det, 23%. I Frankrike däremot har bara 3% röstat. Däremellan finns Turkiet med 17%, Polen 15% och Nederländerna samt Tyskland med 11%.

Läs mer från undersökningen hos:  Ipsos 

Invånarna i de flesta länder har ABBA:s Waterloo som sin största ESC-favorit. I Italien däremot anses Volare från 1958 vara den bästa. I Ryssland svarade man Scream med Sergej Lazarev, en låt som deltog så sent som förra året.

Kommentarer