Turkisk minister hoppas på ESC-comeback

Är Turkiet på allvar på väg tillbaka till Eurovision? Man undrar.

Efter att senast ha deltagit för 8 år sedan väcks vissa förhoppningar hos dem som strävar efter att återigen få ta del av lite "turkish delight" i tävlingen. Det är inte första gången det sker, tidigare har det dock bara handlat om falska förhoppningar.

Kanske att det blir ändring på det nu efter att Turkiets biträdande utrikesminister och EU-samordnare uttalat sig offentligt. Faruk Kaymakci heter han och uppges i samband med en intervju ha sagt:

" Jag hoppas vi kommer att delta i Eurovision igen. TRT hade en del problem i det förgångna, men jag är ändå säker på att vi får se Turkiet i tävlingen de närmaste åren. Självklart är inte beslutet mitt, men kanske att TRT reder ut sina bekymmer med EBU så att vi får se storartade låtar med framstående turkiska budskap i Eurovision."

De problem och bekymmer som tv-bolaget TRT uppges ha haft i sitt förhållande till EBU, är kritiken mot förekomsten av "The Big 5". Det vill säga den regel som garanterar fem länder plats i ESC:s final år efter år.

Mycket möjligt att en omsvängning är på gång och att kritiken tonats ned. Det lät nämligen helt annorlunda för inte ens ett år sedan:


Vi får se vad som blir av detta. Trots allt handlar det ju ändå om ett land som deltog så gott som årligen i nästan 40 år, mellan 1975 - 2012. Skulle Turkiet återvända till den ESC som ligger närmast till hands bryts nio års frånvaro.

Kommentarer