35-årsdag: Göteborgs enda ESC och Norges första vinst

Expressens löpsedel dagen efter Eurovisionfinalen i Scandinavium för exakt 35 år sedan.

Lill Lindfors tappade klänning och Bobbysocks triumf som gav Norge dess första seger dominerade hela förstasidan. Det är på dagen 35 år sedan Göteborg var värdstad för Eurovision Song Contest. Tävlingen hölls i Scandinavium lördagen den 4 maj 1985 ➭

Det var andra gången svensk tv stod för arrangemanget, allt tack vare Herreys vinst i Luxemburg året innan. Efter Stockholms värdskap tio år tidigare var turen nu kommen till landets näst största stad.

En passande arena fanns sedan 14 år tillbaka, den länge orangefärgade Scandinavium. Inte mycket skilde från hur hockey- och konsert-ladan samt området såg ut runt 1985 mot bilden som är något äldre - tagen i början av 70-talet.

Lill Lindfors var inte självskriven som programledare. Producenten Steen Priwin vid SVT Göteborg ansåg Lill ha varit alldeles för okoncentrerad på repetitionerna och hade funderingar på att byta ut henne mot Maria Scherer. En författare och journalist som ledde flera tv-program under 70- och 80-talen. Som tur är blev bytet aldrig av!

Två kom tillbaka och två hoppade av
Från början var tanken att bidrag från 21 länder skulle delta i Göteborg. Detta efter att både Grekland och Israel valt att återvända efter att ha stått över 1984.

Så blev det dock inte, valet av tävlingsdag 4 maj inföll nämligen samtidigt som Nederländernas minnesdag för andra världskrigets offer. Det gjorde att holländsk tv drog sig ur.

Likadant gjorde jugoslavisk tv eftersom 4 maj var Titos dödsdag, presidenten hade avlidit det datumet fem år tidigare.

19 länder kom till start, lika många som året före. Omröstningen var spännande och det var ganska jämt i toppen mellan fem länders bidrag. Norges La det swinge med Bobbysocks kunde i slutet dra ifrån något. Kikki Danielssons tredjeplats med Bra vibrationer är fortfarande Sveriges bästa prestation i ett ESC som avgjorts på hemmaplan.


Kommentarer