Om Australien vinner kan Island få arrangera

"Eurovision á Íslandi ef Ástralía vinnur" basunerar vb.is ut.

"Eurovision till Island om Australien vinner" lyder rubriken. Det har förstås snappats upp av ESC Today som vidarebefordrar storyn. Enligt den ska australiska tv-bolaget SBS kommit överens med isländska RUV redan för två år sedan.

Det är allmänt känt att Australien inte tillåts arrangera om de skulle vinna ESC eftersom tävlingen alltid ska alltid hållas i Europa, Vad de flesta antagit är att någon av EBU:s fem stora medlemmar skulle ta hand om värdskapet å Australiens vägnar. Vi syftar i första hand på Tyskland och Storbritannien.

Därför kom det som en överraskning att det fanns helt andra planer. Ett kontrakt ska vara påskrivet som säger att australiska tv-kanalen och EBU tar på sig merparten av kostnaderna på 250 miljoner kronor. Island har påtagit sig att finansiera med cirka 20 miljoner. På det sättet kan Australien sätta sin prägel på tävlingen som regerande ESC-mästare, samtidigt som islänningarna får chans att visa upp sin ö.

Avslöjandet har inte kommenterats av någon av de inblandade tv-kanalerna. Men varför väljer australiensarna just Island? Ja, det finns ju faktiskt en del likheter:

Ingen av dem har tidigare arrangerat ESC

Ingen har vunnit

Båda har en 2:a plats som bäst

Båda länder är öar

Båda ligger lite off vad fastlandet beträffar

Deras flaggor har samma färger och struktur...

...Blå botten med rött kors flankerat av vita ytterkanter

Ingen är med i EU

Bägge är NATO-medlemmar

Kom gärna med fler förslag på likheter länderna emellan. Seriösa eller inte spelar mindre roll.

Kommentarer

  1. Jag tycker Australien ska få arrangera tävlingen i Australien om de skulle vinna.
    De kan väl betala resekostnaderna till landet och tillbaka till Europa för alla deltagande länders delegation, eller skulle det bli för dyrt?

    SvaraRadera
  2. tycker väl alla att det land som vinner ska arrangera. men om reglerna säger att det måste vara i europa så får man rätta sig efter det. irland som har samma språk som australien och oxå är en ö är bättre. det var oxå många irländare som åkte eller tvingades till australien som fångar. mycket gemensamt har dom :)

    /fredrik

    SvaraRadera

Skicka en kommentar