Ingen vanlig månad

Första majmånaden utan Eurovision Song Contest på 26 år. Mycket märklig känsla.

Ja, egentligen är vi ju helt utan tävlingen för första gången någonsin. Men här tänker vi närmast på månaden maj som sen gammalt är förknippad med ESC. Det blir till att bege sig 26 år tillbaka i tiden för att hitta en majmånad utan Eurovision. Året var 1994 och tävlingen hölls faktiskt på självaste Valborgsmässoafton, det vill säga 30 april.

Själva har vi försökt kompensera bortfallet denna gången med en extra lång omröstning. För de flesta av oss vill trots allt ha tävlingsmomentet. Där har också "Eurojury" samt flera länders tv-bolag kommit till vår räddning, Österrike, Finland, Island och snart Tyskland. Även SVT gör så gott de kan med "Inför ESC" och "Sveriges 12:a" senare i månaden.

EBU:s olika alternativ är dock helt utan poäng eller röstning. Inte heller det senast tillkomna "Eurovision Song Celebration" innehåller någon ranking av bidragen som skulle ha tävlat 2020.

Det kommer att kännas tomt när den tilltänkta ESC-veckan är här. Men förhoppningsvis klarnar det med nästa års tävling den här månaden. Till glädje för alla som vill ha något att se fram emot. Och så måste vi ju kolla in ersättningsprogrammen.

Här är de samlade:

  9/5 ➤ INFÖR ESC SVT går igenom alla 41 låtar och du ska rösta 25 till final, kl 21:00 SVT1
11/5 ➤ SONG CHECK Tyskt "Inför ESC" visas i fyra delar under veckan
12/5EUROVISION SONG CELEBRATION Semi 1 kl 21:00, YouTube
14/5SVERIGES 12:A Resultatet avslöjas och tittarna röstar fram ESC-vinnaren, kl 21:00 SVT1
14/5EUROVISION SONG CELEBRATION Semi 2 kl 21:00, YouTube
16/5  EUROPE SHINE A LIGHT Ersätter ESC men är ingen tävling, kl 21:00 SVT1

Kommentarer