Efter 16 år får Lena sin femteplats

EBU hävdar att det var länge sedan de ändrade. Vi å andra sidan menar att det i så fall inte kommit till vår kännedom och knappast någon annan heller.

Hur som helst, grattis Lena Philipsson som tar ett snäpp upp i sluttabellen för 2004 års ESC, från 6:e till 5:e plats. Och det är inte bara Sverige som berörs, det gäller till exempel också Danmark 2005 och Schweiz 2006.

Men vi tar det från början. Tävlingarna detta gäller är dem 2004-2007 och som innehöll en semifinal. Det ESCsverige vet att reglerna gick ut på vid den tiden var att det inte längre skulle förekomma några delade placeringar. Bidragen med lika många poäng skulle säras på i möjligaste mån.

Så när Lena Philipssons It Hurts och Lisa Andreas från Cypern fick 170 poäng vardera tilldelades Cypern ensamt 5:e platsen. Detta förvånade eftersom Lena fått både fler tolvor och tior än Lisa. Men så skulle man inte räkna längre var EBU:s besked, det som gällde var vem av dem som fått poäng från flest länder. Då blev det fördel Cypern vars bidrag 32 länder röstat på mot 30 för Sverige.

Ändrades långt senare
Det var ju bara att acceptera och 6:e plats var minsann inte fy skam. Detta var ett räknesätt som vi och många med oss vet gällde från ESC 2004 i Istanbul till och med 2007 års tävling i Helsingfors. Men det har EBU ändrat på i efterhand och flera år senare, vilket medfört att våra uppgifter inte stämt överens med den officiella på Eurovision.tv  

Bilden här bredvid är en skärmdump från Eurovision.tv 2005. Det är en redovisning över de länder som hade kommit topp tio i tävlingen året innan.

Klart och tydligt framgår det att Cypern och Sverige inte delade placering trots lika många poäng. Stronger Every Minute är femma och It Hurts (Det gör ont) är sexa. Orsaken till uppdelningen var den vi redan beskrivit.

Men det sättet att tänka förändrades och istället för att låta det regelverk som gällde under några år vara så har EBU använt sig av retroaktiv tillämpning, det vill säga infört nya regler som också gäller bakåt i tiden.

Enligt den officiella statistiken numera gick det alltså hur bra som helst för två eller flera länder att dela på en placering under de år på 00-talet det handlar om. Därför kom alltså Lena Ph femma och inte sexa.

Allt detta gör att Sverige därmed har tio stycken 5:e platser och en enda 6:e plats (Family Four 1971 med Vita vidder). ESCsverige har precis uppdaterat statistiken!

Fler exempel finns från just 2004. Malta med lika många poäng som Kroatien får nu dela med sig av 12:e platsen. Likaså blev inte Vitryssland ensam om placering 33, den har de numera ihop med Monaco.

Minns ni Jakob Sveistup som med Talking To You deltog för Danmark i ESC i Kiev 2005? Där hamnade han på lika många poäng som norska bandet Wig Wam. Dock var det Norge som fick placering 9 och Danmark 10.

Det gäller heller inte längre, hädanefter delar Jakob 9:e platsen med Wig Wam. Ett snäpp upp även där.

Likadant med Ukraina som i samma tävling hade lika många poäng som Martin Stenmarck. Den 19:e plats han kom på är han inte ensam om längre.

Schweiz tar en placering
Vidare så åker Tyskland 2006 upp från 15:e till 14:e plats som de delar med Norge. I samma upplaga tar Schweiz en placering och delar #16 med Lettland. Från 2007 noterar vi att Storbritannien avancerar i resultatlistan och lägger sig jämsides med Frankrike på plats 22.

Till sist blev vi nyfikna på om Sveriges snittplacering från 00-talet skulle förändras av den lilla justeringen från 2004? Jo, fast knappt märkbart. 5:e istället för 6:e plats gav årtiondet ett snitt på 11,1 istället för 11,2.

Se de uppdaterade resultaten från:


Kommentarer

  1. Lästips: https://eurovisionworld.com/esc/voting-systems-in-eurovision-history

    SvaraRadera
  2. Så var ju faktiskt inte fallet 2004 minns vi alla som var med. Säger bara retroaktiv tillämpning av ändrade regler.

    SvaraRadera
  3. Det här borde inte vara möjligt att ändra i efterhand då det var enligt reglerna då.
    Det är som man iframtiden hypotetiskt skulle ändra reglerna så att Frankrike vann eurovision song contest 1991 då de hamnade på samma poäng som Carola.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar