Fortsatt turkiskt ointresse

TV-bolaget TRT fortsätter hålla sig undan Eurovision Song Contest. De hoppade av efter tävlingen 2012 har sedan dess inte haft lust att komma tillbaka.

"Vi kan bekräfta att Turkiet inte anmält sig till ESC 2020. Vi beklagar det."

Det svaret gav EBU på en direkt fråga från sajten ESC Turkey  

EBU hade kunnat lägga till att TRT inte visat något intresse denna gången heller. När de inte dök upp 2013 i Malmö var det i ett slags protest mot de regler som ger länderna i "big 5" automatisk plats i finalen år efter år. Allra helst önskade turkisk tv att "big 5" skulle avskaffas eller låta Turkiet bli det sjätte landet i denna exklusiva grupp.

Här hänvisade man till sina framstående placeringar under 2000-talet och att Turkiet med sin stora befolkning på 80 miljoner och betalningsförmågan därefter borde kvalificera dem att bli nummer sex i ett "big 6".

En "freak show"
Med en tittarandel på närmare 60% utgör också turkarna en betydande marknad för Eurovision, anser TRT. Men fler skäl kan ligga bakom till att en comeback inte blivit av. Conchita Wursts seger 2014 gillades inte av tv-ledningen som då uttryckte sig nedlåtande om att tävlingen utvecklats till att bli en "freak show" som man är glad över att inte vara en del av.

Mer om: Turkiet i ESC

Hade de återvänt och deltagit i Rotterdam kunde TRT ha firat sitt 45-årsjubileum i Eurovision lite extra. Debuten skedde 1975 i Stockholm och premiären var inte speciellt lyckad, det blev 19:e och sista plats. Men det skulle ju Turkiet längre fram ta igen med råge.

Vinst, 2:a och 3:e plats samt flera 4:e-platser och ytterligare topp 10-placeringar kom så småningom att följa.

Kommentarer