9 mars måste alla ESC-låtar vara klara

Oavsett hur många bidrag som kommer att vara med i nästa års Eurovision, har samtliga tv-bolag en och samma dag att förhålla sig till. Det är måndagen den 9 mars 2020.

Ett datum EBU och holländsk tv satt som sista dag för alla länders tv-stationer att överlämna sina musikvideor. Det ska vara komletta bidrag bifogade med all tänkbar information om låt och artist.

Detta sker på delegationsmötet i ESC:s kommande värdstad Rotterdam. Delegater från deltagande tv-bolag, EBU samt NPO/NOS/AVROTROS som gemensamt är "Host Broadcaster", träffas.

Det är vid det här tillfället alla de 40-talet låtar som förmodas vara med senast ska gå att lyssna på. Oftast blir de ju tillgängliga tidigare än så, men särskilt de som utser sina tävlingslåtar internt har för vana att dröja.

De dröjer gärna in i det sista med att presentera låten, trots att själva artisten kan ha varit känd sedan månader tillbaka. Ett dilemma de som väljer kompletta bidrag i en nationell uttagning aldrig råkar ut för.

Vid träffen 9 mars dras också som brukligt lott om värdlandets startnummer i finalen. Israels bidrag i Tel Aviv var det 14:e av 26 medan Nederländernas vinnarlåt startade som nummer 12.

Läs också:  Semifinal-lottning i januari  ⇨

Kommentarer