14 MGP och 3 ESC: Teigen har firat 70

Efter nästan en hel veckas uppmärksamhet hemma i Norge kulminerade det igår fredag på Jahn Teigens 70-årsdag. På Chateau Neuf i Oslo firades han med en galaföreställning av musikalen "Optimist". En musikal till Teigens ära.

Optimist är hämtad från hans låt med samma namn. Han tävlade med den i Melodi Grand Prix 1989 utan att placera sig, vilket inte hindrade låten från att bli en hit. Sedan mer än ett årtionde tillbaka är dock Teigen svensk, han bor på den skånska landsbygden i närheten av Ystad.

Han har deltagit i 14 norska uttagningar och vunnit tre av dem. 1974 vann han egentligen MGP på första försöket med Hvor er du? Men det blev inte Teigen utan Anne-Karine Strøm som fick åka till Eurovision. Där framfördes den på engelska och fick heta The First Day of Love. Kom på 14:e plats av 17.

1975 hade Jahn Teigen med två låtar i MGP, Kjærlighetens under blev tvåa och Hastverk trea.

1976 återigen två bidrag med sällskap på scenen. Ihop med Inger Lise Rydal slutade Voodoo tvåa medan det blev 4:e plats för Alltid en vind med Gudny Aspaas vid sin sida.

1978 slog Teigen till och vann som soloartist och kunde äntligen representera Norge i Eurovision.

Men låten Mil etter mil blev mest känd för att vara det första bidragen att bli nollad efter att det nya röstningssystemet, i viss mån fortfarande i bruk, infördes.

20:e och sista plats helt utan poäng i ESC i Paris.
Efter en kort paus på två år var han tillbaka.

1980 fick han känna på detta med att komma sist igen, denna gången på hemmaplan med Ja.

1982 tog han med sin blivande hustru Anita Skorgan upp på MGP-scenen och vann! Med låten Adieu begav de sig till England där Eurovision ägde rum och hamnade på 12:e plats av 18.

1983 var segern hemmavid åter ett faktum. Do-re-mi skickades till ESC i München där Teigen fick till sitt bästa resultat, 9:e plats av 20.

Efter den relativa framgången togs en längre paus från Melodi Grand Prix. Fem år dröjde tills han återvände, dock utan att vinna några fler gången även om det var nära ett par tillfällen:

1988 Glasnost  2:a plats
1989 Optimist  oplacerad
1990 Smil  2:a plats
1993 Jackpot  8:e och sista plats
1994 Gi alt vi har  5:e plats
1996 Ariel  4:e plats (duon To Tenorer)
2005 My Heart Is My Home  5:e plats

Ingen artist i Sverige kan mäta sig med den nyblivne 70-åringens insatser för norskt melodifestival-liv, inte ens Ann-Louise Hanson. Hon vann ju aldrig!

Gratulerer med dagen, Jahn!


Kommentarer