Spansk tv: "Vi kan fråga Rosalía"

Går tv-bolaget TVE för ett internt val nästa år är det en av Spaniens för närvarande mest populäraste sångerskor de önskar sig. Det handlar om 26-åriga Rosalía Vila Tobella.

Det förstår man av en intervju lokalmedia gjort med Fernando López Puig på TVE, enligt vad som återges av Eurovoix.com  

"Vi kan ju själva som tv-kanal välja representant om vi vill. Säg att vi ber Rosalía åka till Eurovision så borde allt vara klappat och klart, men det är svårare än så. För tillfället vill etablerade artister inte ta den risken."

López Puig förklarar vidare att alternativet till internval är en uttagning där allmänheten tillfrågas. Men det blir inte längre genom "Operación Triunfo". OT som talangtävlingen förkortas kommer att finnas kvar men inte ha någon koppling till Eurovision så som varit fallet de senaste tre gångerna.

Ett beslut man kan förstå eftersom ESC-bidragen från OT inte givit Spanien något lyft alls. 22:a plats i år, 23:a i fjol samt 26:e plats och sist i finalen 2017.

Läs mer om: Spanien i ESC  ⇨

Problemen med att få till hyfsade resultat i Eurovision har pågått en längre tid, alltså även före OT användes som nationell uttagning. Två topp tio-placeringar lyckades man nå under 10-talet och det var på håret bägge tillfällena. Det blev 10:e plats såväl 2012 i Baku som 2014 i Köpenhamn.

Så det återstår att se på vilket sätt Spanien tänker få fram sitt 60:e ESC-bidrag. Internt eller någon form av uttagning - men alltså inte via "Operación Triunfo".

Kommentarer