Island gör sig redo - Kroatien tvekar

Isländska tv-bolaget RUV bekräftar att de håller på och sammanställer regelverket för nästa års nationella uttagning. Vinnaren därifrån skickas till Rotterdam. Kroatien däremot har inte kommit lika långt.

För sajten ESCXTRA uppger en talesperson vid kroatiska tv:n HRT att beslut om att medverka i ESC 2020 ska tas i oktober. Just nu går man igenom budgeten för nästa år och förhoppningen är att det finns ekonomiskt utrymme för att återigen delta i Eurovision. Målet är i varje fall att kunna ansluta oss till magin i Rotterdam, heter det från HRT.

Besvikelsen över ännu en missad finalplats gick inte att ta miste på hos den kroatiska delegationen i Tel Aviv i våras. Låten The Dream blev kvar i semin och kom på 33:e plats totalt sett. Än värre gick det året innan i Lissabon. 17:e plats av 19 för bidraget Crazy i semifinalen och totalt 38:e plats av 43. Det är tre år sedan Kroatien senast var i final.

Man ska också komma ihåg att HRT nästa år är upptagna med Eurovision Young Musicians. Zagreb är värdstad i juni.

Island är i en annan situation. Glädjen över att ha nåt finalen för första gången på fem år gör att RUV ser fram emot kommande Eurovision. Med stor säkerhet lär 2020 års bidrag traditionsenligt komma från uttagningen Söngvakeppnin.

Det var Hatari som med Hatriꝺ mun sigra tog Island till final i Tel Aviv, de hamnade på 10:e plats vilket var bästa placeringen på tio år. Hataris viftande med palestinska flaggor i Green room under finalkvällen utreds fortfarande av EBU. TV-stationen RUV kan få böta för tilltaget men hindras inte från att delta i Rotterdam. En sådan långtgående bestraffning ska heller aldrig ha varit aktuell om ESCsverige förstått det rätt.

Kommentarer