ESC-deltagandet 2020 - EBU:s deadline går ut om en vecka

Det måste till snabba ryck nu från de tv-bolag som ännu inte bestämt om de ska vara med. EBU har satt måndagen den 16 september som sista dag att anmäla sig till Rotterdam.

Bara en vecka kvar med andra ord. Anmälan är preliminär och skulle ett lands tv-station ångra att de sagt ja till ESC 2020 kan de gör det helt riskfritt fram till 10 oktober. Hoppar de av efter det datumet kan det bli tal om böter, en slags straffavgift. Ukrainsk tv fick betala för att de så sent som i februari i år drog sig ur, endast drygt två månader innan repetitionerna drog igång i Tel Aviv.

Några nykomlingar lär det inte bli tal om nästa år heller. Kazakisk tv kommer inte att bjudas in har EBU precis gjort klart. Kosovo är inte fullvärdig EBU-medlem utan enbart associerad medan tv i Liechtenstein inte ens är det.

I årets tävling kom bidrag från 41 länder till start. Om samtliga dyker upp också nästa år samtidigt som Ukraina återvänder får vi se 42 deltagare i Rotterdam.

Skulle även bulgarisk tv slå på stort och komma tillbaka efter sin ettåriga paus har vi ett startfält på 43. Och fler finns det egentligen inte plats för. Maximalt 44 deltagare har Eurovision 2020 utrymme för enligt EBU.

Sedan tidigare ligger rekordet på 43, det har nåtts vid tre tillfällen. Senast var i Lissabon 2018 och dessförinnan i såväl Düsseldorf 2011 som i Belgrad 2008.

Kommentarer