Invigningsceremoni på en bro?

Erasmusbron över floden "Nieuwe Maas" i centrala Rotterdam kan bli platsen för den officiella invigningen av nästa års ESC. Förslaget förs fram i stadens ansökan, en ansökan som ju också gav dem värdskapet.

Planer finns på att belägga vägbanan med en slags matta i guld. På den ska deltagande artister defilera förbi. Vid högtidliga ceremonier och invigningar är annars det vanligaste att en röd matta rullas ut, men inte i Eurovision. I Tel Aviv senast användes en orange matta och i Lissabon 2018 var den blå.

"Erasmusbrug" är brons namn på holländska och är en snedkabelbro som med åren blivit ett välkänt landmärke för Rotterdam, en symbol. Det är 23 år sedan den stod klar och öppnades för främst biltrafik. Bron är också öppen för cyklister och gångtrafikanter.

Erasmusbron kallas i folkmun för "De Zwaan" eller på svenska "Svanen". Den går över floden "Nya Maas" och förenar Rotterdams city med stadens hamn- och industriområde. Bron är en av två över vattendraget i centrala Rotterdam, den andra är "Willemsbrug".

Det slutgiltiga beslutet om var man ska ha välkomstceremonin har inte fattats än, men datumet är i varje fall klart. Söndagen den 10 maj ska den formella invigningen av ESC:s 65:e upplaga hållas.

Det finns alternativ
Om det på grund av allt för hårda vindförhållanden eller dåligt väder överhuvudtaget inte går att rulla ut guldmattan på bron så finns det alternativ. Det rör sig om ett alternativ som ligger mer skyddat till för väder och vind - en gata, men inte en gata vilken som helst.

I det här fallet rör det sig om den kändaste i Rotterdam, stadens större huvudgata och aveny "Coolsingel". Den ligger i en central del av stan som heter "Cool" därav namnet. Gatan går från torget/platsen "Hofplein" till den likaledes öppna platsen/planen "Churchillplein".

Bro eller bred huvudgata? I sinom tid vet vi vad det blir. Kanske dyker det upp nya förslag? De har i alla fall gott om tid att bestämma sig, 10 maj är det ju ett tag till fortfarande.
En del av gatan "Coolsingel"

Kommentarer