Svensk-norsk schlagerhelg

Bästa sättet att ladda upp för finalerna i Sverige och Norge på lördag? Ja, det måste väl vara genom ESCsverige som samtidigt ta er tillbaka några år. Till en tid då den skandinaviska schlagern fortfarande var något att räkna med.

Här börjar vi med norska Melodi Grand Prix 2006. Efter deltävlingen i Alta tog sig Lost And Found  med Jorun Erdal & Geir Rönning direkt till finalen i Oslo. Där kom duon på 4:e plats.


En annan duo i Melodifestivalen 2003 var Pernilla Wahlgren och Jan Johansen. Efter sin deltävling hamnade de också i final och slutade på andra plats med Let Your Spirit Fly.


Ett par år efter After Darks La Dolce Vita i Mellon gav sig norska Queentastic in i MGP. Året var 2006 och de hamnade trea i finalen med Absolutely Fabulous.


Till den typiska schlagerkategorin hör också Baccaras Mellovisit 2004. Utslagna i deltävlingen i Göteborg, men ändå ihågkomna för sin Soy Tu Venus.


Good Evening Europe  var ett uppenbart flirtande med ESC så det räckte och blev över. Med den låten kom Birgitte Einarsen trea i Melodi Grand Prix 2003.


Samma år och samma placering - fast i Sverige. En klassiker nu 15 år senare.


Kvar i Mellon. Nu är året 2011 och Jenny Silver tog sig inte längre än till Andra Chansen.


Så där skulle vi kunna hålla på hur länge som helst. Typiska skandinaviska Eurovisionsschlagers finns det gott om exempel på. Men vi stannar där, och hoppas att denna samling lett till att få upp stämningen inför lördagskvällens nationella finaler i Sverige och Norge.

Kommentarer