Sverige + ESC = 60 år: Ut i Europa

Här fortsätter vi uppmärksamma Sveriges 60-årsjubileum. Denna gången med fokus på det allra första bidraget i Eurovision Song Contest. Just idag för exakt 60 år sedan!

Hur det gick till när den första svenska låten och artisten utsågs av Sveriges Radio & TV handlade det om förra månaden:

Sverige + ESC = 60 år: Premiären

Efter att ha utsetts internt kunde en då 34-årig Alice Babs 1958 ta sig till den holländska staden Hilversum för att där framföra Sveriges första ESC-bidrag. "Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne" hette tävlingen på 50- och 60-talen och 1958 års upplaga gick av stapeln onsdagen den 12 mars.

Tio länder deltog och med poäng från jurygrupperna i Schweiz (3), Luxemburg (3), Nederländerna (2), Belgien (1) och Österrike (1) kunde Lilla stjärna lägga beslag på en hedervärd 4:e plats. Från enda nordiska grannen, Danmark, blev det inga poäng alls.

"Alice Babs gjorde ett oförglömligt framträdande i en folkdräkt från Leksand", ivrigt påhejad av den svenske kommentatorn Jan Gabrielsson", står det i boken "Melodifestivalen Genom Tiderna".

Men det var bara göteborgare som kunde se direktsändningen från Nederländerna. Göteborg var enda svensk stad som var sammankopplat med EBU:s Eurovision-nät.

Det fanns inte någon live-länk mellan kontinenten och Stockholm. Direkt-länk fanns däremot i tv-huset i Göteborg där Europatävlingen bandades och sändes ut till övriga svenskar som hade tv några dagar efter finalen.

Om vi återvänder till tv:s kommentator Jan Gabrielsson så kom han att kommentera fem ESC-finaler i följd 1958-1962. Först var han dock inte utan Nils Linnman kunde lotsa de fåtalet svenska tv-tittare som fanns 1957. Ett år då ju Sverige inte ens deltog.

Tage Danielsson läste upp poäng
Fem länder belönade Alice Babs men hur fördelade sig poängen från den svenska juryn? Jo, det blev vardera 1 poäng till Danmark, Italien, Österrike, Tyskland, Frankrike och Belgien samt 4 till Schweiz. Lite snåla var de allt med poängen till den italienska låten. Volare  som den kom att heta blev en världshit

Komikern, revymakaren och regissören Tage Danielsson var vid den här tiden chef för radions underhållningsavdelning. Han satt i tv-huset i Göteborg och avlämnade poängen från Sverige, det gjorde han även vid ESC-finalerna i London 1960 och i Luxemburg 1962.
Så gick det till i Sveriges allra första Eurovision onsdagen den 12 mars 1958. I dag skriver vi måndag 12 mars 2018 och det blir mer om blågults 60 år i ESC senare denna månad.

Jubiléet uppmärksammas återkommande av ESCsverige under hela det här året.

Kommentarer