Gamla gardet tillbaka som favoriter

Ursprungliga Eurovision-deltagare som Nederländerna, Italien och Schweiz hör för ovanlighetens skull till favoriterna i årets upplaga. Alla tre var med på premiären i maj 1956 då den allra första tävlingen hölls.

Det var länge sedan så pass många av de länder som grundade ESC på 50-talet låg så högt upp på bettinglistor, omröstningar och olika bedömningsprogram på tv. Tre trotjänare kan man säga, både holländarna och schweizarna deltar för 60:e gången medan italienarna gör sin 45:e Eurovision. De var ju frånvarande från slutet av 90-talet till början av 10-talet.

Tillsammans har de åtta segrar. Fyra av dem är holländska från 1957, 1959, 1969 och 1975. Två tillhör Schweiz 1956 och 1988 medan Italiens två kom 1964 och 1990. Det har alltså gått nästan 30 år sedan någon av dem vann senast, kanske är det på tiden igen!?

Nederländerna har också kommit 2:a och 3:a en gång. Schweiz har tre stycken 2:a och tre 3:e platser. Italien kan visa upp två 2:a-platser och fem stycken 3:e-platser.

På senare tid
Efter stora problem på 00-talet lyckades Nederländerna ta sig till ESC-finalerna igen under 2010-talet. Hamnade förra året på 18:e plats. Är kanske den främsta förhandsfavoriten i år tack vare Duncan Laurence med låten Arcade.

Italien hoppade av 1998 för att inte återvända igen förrän 2011. Blev då den femte stora medlemmen som alltid garanteras en plats i finalen. De har lyckats bra sedan comebacken med flera placeringar i topp. Kom i fjol 5:a. Mahmoods låt Soldi, om pengars betydelse, tippas det gå mycket bra för i Tel Aviv.

Schweiz har det gått knaggligt för i ESC på senare tid. I år har det gått fem år sedan de senast kvalificerade sig för final. I Lissabon blev det bara en sammanlagd 32:a plats. Allt det där tror man Luca Hänni ska ändra på. Stora förhoppningar sätts till hans mix av latino och orientaliska sound i She Got Me.

Kommentarer