45 år sedan "Waterloo"

I dag lördagen den 6 april 2019 har det gått exakt 45 år sedan lördagen den 6 april 1974. Det datumet som är inristat hos varje påläst Eurovisionintresserad människa. Det var inte enbart då Sveriges första seger kom utan betydde också det internationella genombrottet för ABBA som grupp.

Detta jubileum firar vi med att reprisera en artikel ESCsverige publicerade för fem år sedan när det hade gått 40 år sedan Waterloo vann. Texten är så informativ att den duger för det, bara några nya tillägg och justeringar har gjorts!

Sverige fick vänta 16 år på sin första seger, och hade fram till lördagen den 6 april 1974 kommit tvåa som bäst.

Den där kvällen i The Dome i Brighton i södra England deltog 17 länder. Meningen var att Frankrike skulle vara med, men president Pompidous död strax före tävlingen gjorde att man drog sig ur i sista stund. Grekland debuterade i ESC detta år.

Inga poäng från värdlandet
Tvärtemot vad kanske många tror var det långt ifrån alla länder som belönade ABBA. 5 lät helt bli, dessa var Belgien, Grekland, Italien, Monaco samt värdlandet Storbritannien. Poängsystemet var annorlunda mot idag, varje lands jury hade 10 poäng att dela ut.

Bara Schweiz och Finland gav Waterloo toppoäng, det vill säga 5, motsvarande halva juryns summa. Så här fördelade sig poängen till Sverige:

5:  SCHWEIZ, FINLAND
3:  NEDERLÄNDERNA
2:  TYSKLAND, ISRAEL, NORGE
1:  IRLAND, PORTUGAL, SPANIEN, LUXEMBURG, JUGOSLAVIEN

24 poäng var allt som behövdes och räckte alltså till en relativt bekväm seger, närmaste konkurrenten Italien kom 2:a med 18 poäng. Trea blev Nederländerna med 15 poäng.


Johan Sandström hade varit programledare för Melodifestivalen i februari där ABBA vann överlägset. Nu kommenterade han tävlingen från England för svenska tv-tittare och när det stod klart att Sverige för första gången tagit hem ESC visste han inte till sig av glädje!

Johan Sandström var programledare, presentatör och producent på SR och SVT från 60-talet och framåt. Han gick bort 2003 strax innan han skulle fylla 63 år.

Etta på hitlistorna i flera länder
Waterloo blev en stor hit runt om i världen, våren 1974 gick den in på den brittiska topplistans förstaplats och låg där i två veckor trots att landets jury hade nollat Sverige i omröstningen.

Låten låg även etta på hitlistorna i Belgien, Irland, Schweiz, Västtyskland, Norge, Finland och Sydafrika. På Billboardlistan i USA klättrade bidraget som högst till 6:e plats. Segern i Brighton ledde förstås till att Sverige för första gången fick chansen att stå som värd för ESC året efter.

2005 när ESC fyllde 50 år framröstades Waterloo till den bästa Eurovision-låten någonsin. Det skedde i en tv-sänd gala från Forum i Köpenhamn. Showen gick under namnet "Congratulations" och kommenterades i SVT av Pekka Heino.

På andra plats hamnade Cliff Richards Congratulations från ESC 1968 (Storbritannien), trea kom Domenico Modugno med Volare från ESC 1958 (Italien).

ABBA-muséet på Djurgården i Stockholm passar i dag på att öppna en ny utställning. Läs mer om den:

abbathemuseum.com ⇨

Här kan du återse hela Eurovision Song Contest 1974

Kommentarer