Tillbakablick i norsk specialare

Hon vann Melodi Grand Prix 2007 och han 1997. Det gick inte speciellt bra för någon av dem i ESC. I norsk tv bildar de i alla fall lag i ett program där det tävlas i kunskap om både MGP och Eurovision.

"MGP-Bonanza" sändes strax innan årets final i Oslo där ju KEiiNO vann. Ett program som ger en inblick i Norges historiska förehavanden och kan väl ses som en mycket tidig uppladdning inför 60-årsjubiléet nästa år. Allra första Melodi Grand Prix hölls ju 1960 och Norge debuterade i ESC samma år.

"MGP-Bonanza" går att kolla på tv.nrk.no dock endast med norskt IP-nummer. Men det kan ju ordnas för den som vill. För den som avstår kan vi kort sammanfatta att Tor Endresen deltagit i hela 12 MGP-uttagningar och vunnit en av dem med bidraget San Fransisco. Det var 1997 och i ESC i Dublin fick han och portugisiskan Célia dela sistaplatsen helt utan poäng.

Tio år senare hade turen kommit till Guri Schanke. Hon drog till Helsingfors med en låt skriven av Thomas G:son, Ven a bailar conmigo  blev kvar i semifinalen och hamnade på en sammanlagd 34:e plats av 42.

Tre gånger har Jahn Teigen vunnit MGP men inte lyckats nå samma framgångar internationellt. Sist och nollad i Paris 1978, 12:e plats 1982 i Harrogate ihop med Anita Skorgan och 9:e plats året efter i München.

I "MGP-Bonanza" berättas om skandalen 1989. När publiken i Oslo Spektrum förstått att Teigen inte gått vidare till superfinalen med låten Optimist protesterade de genom att i fast takt klappa händerna och ropa "Teigen, Teigen, Teigen" så det gick ut över stämningen och störde programledaren. Låten blev omåttligt populär och låg 17 veckor på Norsktoppens förstaplats.

Vinnaren detta år blev Venners nærhet med Britt-Synnøve Johansen som skickades till Eurovision i Lausanne. Där kom hon på 17:e plats av 22.

Wenche Myhre hade kommit på 3:e plats i den norska finalen 1964 med La meg være ung. Hennes insjungning blev en jättehit och det ansågs även det som en skandal att den slutade fyra poäng efter vinnarbidraget Spiral. Med den kom Arne Bendiksen på 8:e plats av 16 i Köpenhamn.

"MGP-Bonanza" innehåller också fakta och frågor kring hur omröstningarna har varierat i Melodi Grand Prix under snart 60 år. Bilden ovan är från 1969.

Överlägsen seger för Alexander Rybak. Lika överlägsen skulle den komma att bli i ESC-finalen i Moskva den 16 maj 2009. Om ungefär en månad har det alltså gått exakt tio år sedan Norge senast vann, det var då deras tredje guld i tävlingen.

Ett webb- och tv-tips så gott som något i påsktider från ESCsverige. "MGP-Bonanza" rekommenderas!

Kommentarer