Hollands låt är två år gammal - regelbrott?

Storfavoriten Arcade med Duncan Laurence lades ut som ett klipp på YouTube redan juni 2017, avslöjar flera Eurovisionsajter, däribland Wiwibloggs.com. Enligt EBU:s regler får den låt som ska delta i ESC 2019 inte ha gått att lyssna på offentligt före 1 september 2018.

Det är konstigt att låtskrivare och artister aldrig lär sig. 1:a september-regeln har funnits hur länge som helst. Innebär då detta att Nederländernas bidrag kommer att diskvalificeras? Nej, inte alls. Eller rättare sagt troligtvis inte. Några officiella kommentarer till det inträffade finns ännu inte.

Fram till att holländsk tv utsåg Duncan Laurence internt var han i stort sett okänd. Klippet på YouTube som är daterat juni 2017 och nästan två år gammalt har bara setts av 500. Här misstänker ESCsverige att EBU tycker detta är för få för att låten Arcade ska betraktas som allmän eller kunna dra några fördelar av att ha funnits tillgänglig på en musikalisk tjänst på nätet.

Fortsättning följer, vi avvaktar kommentarer från såväl EBU som holländsk tv. YouTube-klippet som funnits tillgängligt sedan 9 juni 2017 är långt. Under 29 minuter sjunger Duncan inte enbart nu ESC-aktuella Arcade utan flera andra artister och låtar förekommer också.


Kommentarer