Här är vi som också visar årets ESC

Större som mindre tv-stationer i Kirgizistan, Kanada, Färöarna, Grönland, Kina, Kazakstan och Kosovo kommer också att visa Eurovision 2019. Några både semifinalerna och finalen, andra endast finalen.

Flera av dessa länder som inte själva medverkar i ESC brukar sända från tävlingarna direkt eller i efterhand. I år har exempelvis intresset från kanadensiskt håll tagit fart på nytt efter att inte ha brytt sig om sändningsrättigheterna sedan 2015.

TV i Kanada har i omgångar visat Eurovision. Men långt ifrån varje år. Den här gången är det OMNI TV som sänder från Tel Aviv. Senast finalen gick att se var 2015 i Wien och även året dessförinnan i Köpenhamn.

Då var det OUTtv som visade programmen i efterhand i juni.

De bägge självstyrande danska riksdelarna Färöarna och Grönland har egna tv-kanaler, Kringvarp Føroya (KvF) respektive Kallaalit Nunaata Radioa (KNR). Via dem ska det också gå att följa ESC.

Vi vet att grönländsk tv tidigare sänt tävlingen men att det är många år sedan de senast gjorde det.

Kirgizistan följer sin centralasiatiska granne Kazakstan i spåren och har börjat visa intresse för tävlingen.

Det ska vara det nationella tv-bolaget KTRK som förhandlat visningsrättigheter med ombud för EBU.

Bland övriga hittar vi precis som förra året Khabar TV i Kazakstan och RTK i Kosovo och ett ännu okänt kinesiskt tv-bolag. Mango TV blev ju av med sändningarna i Lissabon efter att ha klippt bort sekvensen i det irländska bidraget där två killar visar känslor för varandra.

Slovakiska radions kanal 4 tillhörande RTVS bevakade också ESC i Lissabon. Antagligen gäller samma sak i Tel Aviv. Senast Slovakien deltog med ett eget bidrag var 2012 i Baku. Men det finns ett bekräftat avhopp också.

Det rör sig om amerikanska Logo TV som de tre senaste åren åtminstone visat finalerna. Så blir det inte i år. Kanske beroende på det ljumma intresset, någon av finalerna på senare tid lockade bara cirka 50 000 tittare.

TV-stationen UKTV i Nya Zeeland har vid tidigare tillfällen visat Eurovision, men det är inte aktuellt att göra det i år heller.

Kommentarer