Ovanligt med svensk ledning i ESCsveriges omröstningar

Under hela tiden har ju årets svenska ESC-bidrag Too Late For Love  varit i ledning i semifinal 2 i vår pågående omröstning. Inte så märkligt att Sverige leder en svensk poll tycker kanske många. Men det är faktiskt inte helt vanligt. Vi gick tillbaka fem år i tiden och fann en del som kan vara värt att veta.

Slutresultatet i ESCsveriges röstning från förra året gällande semi 2 innebar dansk seger. Sveriges hopp Benjamin Ingrosso hamnade på 3:e plats.

Röstningen på bidragen i semi 1 inför ESC i Kiev 2017 resulterade i vinst för Belgien. På 4:e plats kom Robin Bengtsson. Ingen tvekan om att han skulle till final i alla fall, vilket som tur är också kan sägas om Portugal!

Som regerande Eurovisionmästare var Sverige redan klart för finalen i Stockholm 2016. Den snabbomröstning som gjordes då innebar fransk seger och 5:e plats för Frans.

Vi måste tillbaka fyra år för att hitta ett svenskt bidrag som var i ledning och också vann sin semi i ESCsveriges poll. Och det var ju inte heller så konstigt eftersom Måns Zelmerlöw sedan gick och vann hela tävlingen i Wien 2015 och i och med det tog hem landets sjätte seger.

Även 2014 års semi vanns av Sverige där för övrigt inte Österrikes Conchita Wurst ingick. I finalen i Köpenhamn kom Sanna Nielsen 3:a med inte alltför långt avstånd till andraplatsen. Så det visar att våra besökare var ganska nära verkligheten.
Tror vi kan dra följande slutsats. Sverige har legat i topp i våra omröstningar de år vi också vunnit eller hamnat topp tre i ESC-finalerna. Det skvallrar kanske redan nu om hur det kommer att gå för John Lundvik i Tel Aviv.

De placeringar svenska bidrag fick i ESCsveriges omröstningarna 2016-2018 visade väl helt enkelt att Mellovinnarna inte skulle komma att ha med den yttersta toppstriden att göra i ESC-finalerna. Fast det är klart, 5:e-platserna två år i rad 2016 och 2017 är ju i topp det också men samtidigt utan chans till medalj!

Visst befann sig Benjamin i toppen i Lissabon så länge jurygrupperna bestämde. Men så kom ju tittarna och placerade honom som nummer 23. Sådana radikalt skilda uppfattningar har inte svenska låtar råkat ut för tidigare.

Kommentarer