Brexitdagen: Lämnar EU men inte ESC

Efter mycket snack och liten verkstad går Storbritannien i dag ur Europeiska Unionen. Nästan fyra år tog det att uppfylla folkets vilja.

I 47 år var britterna medlemmar vilket kan jämföras med de 63 år de varit en del av Eurovision Song Contest. Och EU är en sak, ESC nåt helt annat.

I just detta sammanhanget hör nämligen inte politik och musik ihop. Att Storbritannien lämnar EU påverkar inte deras medlemskap i Europeiska TV- och radiounionen, EBU. Där fortsätter BBC att vara en aktiv aktör, en roll de innehaft allt sedan EBU grundades 1950. Organisationens mest kända varumärke, musiktävlingen ESC, deltog Storbritannien i första gången 1957.
Ett av tävlingens mest framgångsrika länder, med fem segrar, åtta värdskap och 15 stycken andraplatser, deltar i år för 63:e gången. Bidraget till Rotterdam utses internt, men så har det inte alltid varit.

“A Song for Europe
Namnen på de nationella uttagningarna har varierat. De senaste åren har de kallats "Eurovision - You Decide",  dessförinnan bland annat "Eurovision: Making Your Mind Up" och "Eurovision: Your Country Needs You". Det mest långlivade är dock "A Song for Europe".

I nästan 35 år, mellan 1961-1995 var det från "A Song for Europe" de brittiska ESC-bidragen kom. Efter en kortare paus återkom det för att sändas sista gången 2003. Uttagningens ständige programledare var Terry Wogan. Han blev känd för att ofta kommentera Eurovision med en årligen återkommande humoristisk underton.

Läs mer om:  Storbritannien i ESC 1957-2020 ➭

Precis som SVT alltid varit ansvarigt tv-bolag för ESC i Sverige har BBC varit det i Storbritannien. Bägge länders etermediabolag var med och grundade EBU 1950, men BBC är inte ensam brittisk medlem.

Även tv-kanalerna ITV, Channel 4, STV Scotland och S4C Wales är EBU-medlemmar.

EU-medlemskapet är dock nu ett avslutat kapitel för samtliga. Tur då att "United Kingdom" kommer fortsätta höras och synas i en annan europeisk gemenskap av hävd - Eurovision Song Contest.

Kommentarer

  1. Kim Thomassen. Klokken 6.00 har DR offentliggjort alle navne på deltagerne i DMGP 2020. De 5 hemmelig sange er.

    Jasmin Rose & RoxeorLoops, "Human" (Lise Cabble Erik Smaaland, Gavin Jonas, Grace Riseh)

    Isam B. "Bølger", (Banbak Valili, Isam Barhiri, Morten Woods).

    Maja og De sarte sjæle, "De sarte sjæle i Vejle" (Thomas Maastrup Andersen).

    Benjamin Kissi. "Faith" (Benjamin Kissi, Frederik Tao Ivordsøe Schjoldan, Gisli Girslason).

    Sys Bjerre, "Honestly", (Lasse Lyngbo, Sys Bjerre).

    Wildcard. Emil, "Ville ønske jeg have kendt dig", Jamie Talbot, "Bye, Bye Heaven".

    Alle sangene har været offentlig på Sportify siden midnat. Jeg har hørt dem alle 10 , og min bedømmelse er 4 sanger kommer til at kæmpe om at vinde DMGP 2000, Jasmin Rose & RoxorLoops og Ben og Tan er storefarovitter. derefter Sander Sanehez, Kenny Duerlund.

    https://www.dr.dk/event/melodigrandprix/kendte-stjerner-og-helt-nye-navne-her-er-alle-10-sange-i-dansk-melodi-grand

    SvaraRadera

Skicka en kommentar