Detta vet vi är på gång

Startordningen i Melodifestivalen och scenens utseende. Det är sådant vi snart får veta veta mer om.

Början på ett nytt år är ofta händelserikt och det finns en hel del som går att rada upp. Här har ESCsverige samlat diverse begivenheter som vi med säkerhet vet är på gång denna månaden.

Melodifestivalen
SVT brukar rivstarta ganska tidigt i januari med att berätta om startordningen i deltävlingarna. Vem inleder som #1 i Linköping och vem är #28 och därmed sist ut i Malmö? Kan komma besked om det redan denna eller möjligtvis nästa vecka.

Så såg första bilden ut på den scen som användes i förra årets Mello. Dags för uppföljaren att presenteras. Senast nästa vecka borde en dataskiss ha anlänt. Scenografen Viktor Brattström brukar vara involverad.

Den 29:e drar det ihop sig till Mellostart eftersom artisterna som ska vara med i första deltävlingen dyker upp i Linköping.

Dagen efter ges vi möjlighet att smyglyssna på de sju låtar som ingår i premiären.

Norden
Isländska tv-bolaget RUV ska i det närmaste ha gjort sitt jobb och plockat ut de tio tävlande i nationella uttagningen Söngvakeppnin.

Resultatet av det urval som gjorts presenteras under januari, själva startskottet går dock inte förrän den 8 februari då första deltävlingen äger rum.

21 januari har finländska tv:n YLE kallat till presskonferens. Där kommer sex bidrag att avslöjas, de sex som i mars gör upp om att få åka till Rotterdam.

Januari blir betydelsfullt för Dansk Melodi Grand Prix. Radiolyssnarna får till uppgift att välja ut tre låtar till finalen i Köpenhamn i mars.

Under månaden spelar DR P4 upp totalt nio låtar och tre av dem ska alltså lyssnarna skicka vidare. När detta ska ske vet vi inte utan hoppas få ett schema så det går att hänga med.

Även sju redan finalklara bidrag kommer att spelas upp av radiokanalen.

I Norge är det redan skarpt läge. Första deltävlingen av MGP är nu på lördag den 11:e. Därefter följer deltävling två och tre den 18 respektive 25 januari.

Samtliga fem deltävlingar avgörs i H3 Arena på Fornebu utanför Oslo.

EUROVISION
Slutet på månaden börjar det rör på sig ordentligt. I Rotterdam kommer det den 28:e att lottas om i vilken semifinal ländernas bidrag ska igenom. Blir det semi 1 tisdag 12 maj eller semi 2 torsdag 14 maj för Sverige? Sammanlagt ska 35 länder fördelas på de två semifinalerna.

För den som inte fått tag på någon biljett till arenan Ahoy Rotterdam ges ännu en chans 30 januari. En andra omgång går då till försäljning.

Innan månaden är slut kommer vi ha vetskap om ytterligare två nationers fullständiga ESC-bidrag. Det handlar dels om låten Spaniens sångare Blas Cantó tänker tävla med.

Dels presenteras vem onlineröstarna valt för Tjeckiens räkning. I den presentationen ingår också låten.

Ja, det blev ju en hel del till slut och mer lär det bli. Ett och annat tillkommer som alltid men allt det som här nämns är sånt som det förvarnats om i god tid.

Kommentarer

  1. Kim Thomassen Ifolge Good Evening Europe vil DR om kort tid offentggøre nyt om DMGP 2020, DR har være tavs siden oktoner måned sidst år. Good Evening Europe har ved en del kildearbejdet på intetnettet navne på nogen af De regionale jurymedlem, Brian Rice, Sjælland, Heide Trillingsgaard, Nordjylland, Julie Berhelsen, Østjylland, mv.

    https://good-evening-europe.dk/2020/01/05/mens-vi-venter-melodi-grand-prix-2020-hints-og-gaet/

    SvaraRadera
  2. Kim Thomassen, Mere nyt på dette link, https://good-evening-europe.dk/2020/01/07/julie-berthelsen-bryan-rice-og-hymns-from-nineveh-jonas-i-den-regionale-jury/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halojsa,

      Det var mycket spekulationer och gissningar på GEE. Vi får nog invänta besked från DR :-)

      Radera

Skicka en kommentar