ESC: Hittills klart med 7 av 41

Artister från sju länder är i nuläget klara för årets Eurovision. Vi listar dem och några till.

När ESCsverige för en månad sedan kollade in läget var fyra deltagare utsedda, nämligen:

  Belgien var först ut i oktober med gruppen Hooverphonic. Låten de håller på att jobba med ska presenteras i februari.

  Spanien följde strax efteråt och berättade att Blas Cantó fått uppdraget att åka till Rotterdam. Hans låt är planerad att offentliggöras i början av januari.

  Bulgarien skickar Victoria Georgieva till Eurovision. Låten avslöjas i mars. Beskedet lämnades 25 november.

  Cypern kommer att representeras av Sandro Nicolas fick vi veta 29 november.

Ytterligare tre har tillkommit sedan de ovan nämndes. Däribland ett par kompletta bidrag med både artist och låt/titel presenterade.

Österrike går för ännu ett internt val. Vincent Bueno tar med sig låten Alive till Rotterdam. Ett besked som kom lagom till lucia.

Albanien höll traditionsenligt sin nationella final strax före jul. Arilena Ara avgick med segern. Shaj heter bidraget som är tänkt att framföras på engelska i ESC och då benämnas Curse.

Georgien arrangerade sin final av "Idol" på nyårsafton. Vinnaren åker till Nederländerna i maj. Det blev Tornike Kipiani.

Där har ni de sju, men antalet klara artister är väl fler tänker du? Nja, inte med säkerhet eftersom det inte bekräftats att John Riot skulle vara San Marinos interna val. Stefania Liberakakis har heller inte officiellt utnämnts för Grekland.

Detta är dock sådant som vi får klarhet i nu i januari. Och listan på fler bidrag färdiga att delta i ESC 2020 kommer snabbt att fyllas på. Enligt almanackan är Tjeckien nästa land att ange artist och låt i slutet av denna månaden. Men känner vi branschen rätt lär en och annan av de andra hinna före.

Kommentarer