Låtarna som oförtjänt kom bort

Sedan systemet med semifinaler infördes i ESC för 15 år sen finns det gott om exempel på låtar som försvann lika snabbt som de kom. Här tänker vi på bidragen som blev kvar i semifinalerna och inte lyckades nå finalen. Några sådana låtar ska det bli nu.

Det handlar om låtar som borde ha fått tillräckligt med poäng för att kunna gå vidare, åtminstone i ESCsveriges öron och ögon. Några av dem var på sin tid till och med förhandsfavoriter hos fansen. Trots missade finalplatser blev en del av låtarna hits ändå, men de flesta försvann ur folks minnen.

Vi får säkert göra två omgångar av låtarna som oförtjänt kom bort, för de är många och i en del fall från samma årgång. Det gäller exempelvis 2004 som var första året med semi.

Näst sist av samtliga 36. Nä, den slovenska duons "Stay Forever" var värd ett bättre öde.


En annan äkta schlagerduo i Istanbul var från Litauen. Om inte final så gärna högre upp i resultatlistan för "What's Happened To Your Love" än den 30:e plats det blev.


24 finalplatser stod på spel 2004. Finlands "Takes 2 To Tango" kom 28:a - tyvärr.


2005 nu och isländska "If I Had Your Love". En favorit bland fansen som kom bort helt. Tog sig inte ur semin och slutade på en sammanlagd 30 plats av 39.


En annan favorit året efter var Belgiens "Je t'adore". Den föll på mållinjen och var närmast av alla utslagna att gå till final. Efteråt uppstod i det närmaste chockstämning.


Ännu längre från final 2006 var Sloveniens "Mr Nobody". Totalt sett 30:e plats av 37.


Portugal var närmast av semifinalisterna 2007 att gå till final. Men dansanta Sabrina och hennes "Danca comigo (vem ser feliz)" ville folk inte ha.


Tidig hemgång blev det för Nederländerna 2008. "Your Heart Belongs To Me" är hur välproducerad och modern som helst, men vad hjälpte det. Kom bara 34:a av 43.


Ungersk disco stod inte högt i kurs, kanske mer beroende på svajig röst än att låten skulle vara direkt dålig - synd. 33:e plats av 42 i Moskva 2009.


Kan inte förstå varför den här lite ovanliga estniska saken försvann så snabbt. 31:a plats av 39 i Oslo 2010 för "Siren".


Borde varit en given finalist om ni frågar oss. Men så var Maltas One Life nära också, 26:e plats och det var 25 tävlande i finalen 2011.


Även Bulgarien var ganska när året efter i Baku med "Love Unlimited". Nu hade antalet finalister vuxit till 26 och den här kom 28:a.


Vi avslutar denna omgången med Makedoniens bidrag från 2013 i Malmö. En härlig och minnesvärd duett som finalen hade mått bra av att ha med. Så blev dock inte alls, långt ifrån. Bara 35:e plats av 39 för "Pred da se razdeni".

Kommentarer